Hamilton historisk efter regnkaos på Monza

TT-SPORT

Formel 1. Lewis Hamilton satte rekord i ett dramatiskt kval inför söndagens formel 1-lopp på Monzabanan.

Ösregn gjorde banan farlig och kvalet fick skjutas upp i flera timmar innan det kunde genomföras.

Marcus Ericsson kom på 18:e plats - men får starta som tolva.

Lewis Hamilton kommer att starta från pole position i söndagens Italiens grand prix i formel 1. Britten noterades för bästa tid i kvalet, för 69:e gången i karriären. Därmed tog han över rekordet från Michael Schumacher, som har 68 förstaplatser i kval.

– Att få göra det här på en så klassisk bana är verkligen speciellt. Jag kommer definitivt att fira med pasta i kväll, sa Mercedesföraren Hamilton i Viasats tv-sändning.

Vattenplaning för Grosjean

Kvalet fick en dramatisk inledning. Regnet öste ner över Monzabanan och efter bara några minuter fick Romain Grosjean vattenplaning och arrangören viftade med röd flagg.

– Jag sa ju att det är för farligt, sade fransmannen över teamradion, och utvecklade senare sin kritik.

– Banan var totalt oacceptabel för formel 1. Sikten var en katastrof och jag klagade mycket på det. Rakan var full av vatten, sade han i Viasats sändning.

Grosjean är nöjd med att inte något värre inträffade.

– Jag fick vattenplaning. Men vad kan man göra? Jag kan inte bromsa för då kan någon krascha in i mig bakifrån. Säkerhet är viktig. Det var för farligt. Jag är väldigt missnöjd med att jag snurrade runt i 300 km/h men jag är väldigt glad att incidenten inte blev värre, säger Haas-föraren, som tycker att arrangören borde ha avvaktat starten.

Tre timmar försenat

Tävlingschefen Charlie Whiting:

– När vi bestämde oss för att starta blev förhållandena lite sämre, säger Whiting.

– Vi kan titta på varför Grosjean kraschade, men de här sakerna inträffar då och då tyvärr när förarna kör hårt.

Efter nästan tre timmars försening kunde förarna genomföra den första kvalomgången. Marcus Ericsson noterades för 18:e bästa tid. Svensken var en dryg tiondel snabbare än stallkamraten Pascal Wehrlein i Sauber.

Ericsson kommer dock att få starta från tolfte plats. Sex förare flyttas nämligen ner i startfältet för att de på olika sätt gjort tekniska förändringar på sina bilar. Max Verstappen, som kom tvåa i kvalet, tappar till exempel 20 platser i starten sedan han använt en ny turboladdare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM