Diskningar irriterar Torneklint

SPORT

Friidrott. Sverige leder herrmatchen i Finnkampen. Men ett par diskningar ställde till det, och särskilt en av dem irriterar förbundskaptenen Karin Torneklint rejält.

– Jag tycker inte att det är okej, säger hon.

Mest dramatiskt under den första dagen, och den största missräkningen för svensk del, var 10 000-metersloppet. Med drygt ett varv kvar gick finländarna Robin Ryynänen och Jarkko Järvenpää upp i ledningen. Den sistnämnda gick nästan direkt i backen efter en knuff från David Nilsson.

– Det var väldigt onödigt, det hade varit enklare att gå om på utsidan. Men jag trodde aldrig att han skulle falla så lätt, säger David Nilsson.

"Ingen liten knuff"

Jarkko Järvenpää har en lite annan bild:

– Det var då ingen liten knuff. Jag är ingen liten kille direkt, och jag ramlar inte av någon småsak. Jag hade båda fötterna i marken så det behövs en ganska rejäl knuff bakifrån för att jag ska ramla, säger Jarkko Järvenpää.

Ryynänen vann till slut loppet före Sveriges Mikael Ekvall. En ångerfull Nilsson släppte sedan förbi Järvenpää på upploppet för att eventuellt slippa diskning, men domarna visade ingen barmhärtighet och Sverige tappade viktiga poäng.

– Det var en snygg gest på upploppet av David, och vi är ju kompisar. Men jag och Robin hade nog blivit etta och tvåa annars, och då hade vi fått ännu fler poäng, säger Jarkko Järvenpää.

Missad svensk trippel

Poängmässigt var de dubbla diskningarna på 1 500 meter ännu värre för svensk del. Domarna tyckte inte om hur Finlands Samu Mikkonen och Elmar Engholm knuffades i början av loppet, och båda blev utan poäng. Det drabbade Sverige värst eftersom Engholm var trea i en till synes svensk trippelseger medan Mikkonen gick i mål sist.

– De tappade en poäng och vi tappade fyra poäng, och det tycker inte jag är okej. Och så var det onödigt att vi tappade så många poäng på 10 000 meter också. Men Finnkampen är Finnkampen, det blir ju känslor. Särskilt de här loppen som har mycket taktik, säger Karin Torneklint.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM