Utbuad Hamilton tar över VM-ledning

TT-SPORT

Bilsport. Lewis Hamilton vann Italiens grand prix och tar därmed över ledningen i VM-tabellen i formel 1.

Lewis Hamilton leder nu sammandraget med tre poäng före tysken Sebastian Vettel, som inte kunde infria Ferrari-fansens förväntningar på en seger på stallets hemmaplan inför 93 000 åskådare. Tysken slutade trea.

– Sebastian har varit i ledning så länge, att vara före honom nu, efter alla upp- och nergångar, är en fantastisk känsla, säger Hamilton.

Mercedesföraren och finländske stallkamraten Valtteri Bottas befäste tidigt sin dominans på Monzabanan och var etta och tvåa i mål och möttes av burop på podiet från Ferrari-fansen. Avståndet ner till Vettel blev till slut över en halv minut.

"En dröm att köra"

Hamilton hyllar stallet och bilen.

– Det var verkligen en dröm att köra. Jag är inte riktigt säker på varför Ferraris fart inte var närmare vår, som den brukar vara, men bilen kändes helt fantastisk i dag, särskilt i början, säger Hamilton.

Marcus Ericsson hade en gyllene chans att göra sitt bästa resultat för säsongen efter att ha fått starta från elfte startruta, men svensken blev ganska omgående omkörd av snabbare konkurrenter och föll genom fältet.

På det 32:a varvet blev Marcus Ericsson omkörd och distanserad av sin stallkamrat i Sauber, Pascal Wehrlein, och tvingades sedan bryta på det näst sista varvet och klassificeras som 18:e förare.

Ericsson: "Ingen bra dag"

– Det var ingen bra dag för mig. Det var kul de första varven när man fick fajtas i mitten och hade några tuffa bataljer, men när racet väl satte sig hade jag inte särskilt mycket fart, säger Marcus Ericsson till Viasat efter loppet.

Det var tack vare att flera av de andra förarna flyttades ner i startfältet som straff för att de gjort förändringar i sina bilar som Ericsson fick starta längre fram än vanligt. Men Ericsson hade lika svårt att köra fort som tidigare under säsongen.

– Jag fick aldrig någon bra känsla i bilen. Eventuellt var det någon skada från första varven som gjorde att bilen inte presterade som den borde göra, säger Ericsson.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM