Larsson hyllas som central mittfältare

SPORT

Fotboll. Förbundskaptenen Janne Andersson ger sig sällan in på individuell spelarkritik offentligt.

Efter 4-0 mot Vitryssland kunde han inte låta bli.

– Sebastian Larssons match är bland det svettigaste jag har sett. Han gick i högsta fart hela tiden och fördelade bollar. Det är många meter han springer därute, säger Andersson.

Det var många som fick beröm efter storsegern, men en trio stack ut när förbundskaptenen spontant tog upp ämnet på presskonferensen.

– Den pålitlighet som spelare som Mikael Lustig, Andreas Granqvist och Sebastian Larsson visade, deras sätt att spela och agera, lyfter laget och det är otroligt kul att se.

Larsson kom in i landslagstruppen igen först i mars. Då var han tillbaka efter den knäoperation han gjorde efter EM 2016.

Renodlad central mittfältare

– På den samlingen tyckte jag att han var jäkligt bra och även i matchen mot Portugal. Han gjorde en jäkla bra match med Jakob (Johansson) då. Jag var rådvill ända in i Frankrike-matchen hur jag skulle göra, om han skulle spela eller inte. Och det var samma nu (mot Bulgarien) säger förbundskapten som ser Larsson som renodlad central mittfältare.

– Han har verkligen visat för mig vilken bra fotbollsspelare han är när han är med. Vad det sedan innebär för framtida laguttagningar vill jag inte säga något om, men med den här matchen har han stärkt sina chanser enormt.

Larsson debuterade i landslaget under Lars Lagerbäck i mitten av 00-talet. Han är uppe i 92 landskamper, men den absoluta majoriteten av dem har han tillbringat som en hårt arbetande tvåvägsspelare på en mittfältskant.

Fått nytändning

Dessutom har han då och då fått vikariera som högerback.

Larsson erkänner att han fått en blågul nytändning under Andersson - och slickar i sig när han får höra förbundskaptenens beröm.

– Jättekul att höra.

Och så fortsätter han:

– Man har olika faser under sin landslagskarriär, man får ta ansvar på olika sätt beroende på hur länge man varit med och hur mycket erfarenhet man har. I dag kände jag att jag fick spela i en roll som jag trivs väldigt bra med, en mer defensiv mittfältsroll.

Jobbigt att inte vara med

– Med den erfarenhet man har, får man försöka hjälpa till lite extra. Vårt självförtroende var lite naggat i kanten efter förlusten mot Bulgarien.

TT: Andersson ser dig som en central mittfältare. Och du?

– Det gör jag också numera. Det är där jag får ut mest av mitt spel. Jag kan finna en glädje i det defensiva spelet som jag inte gjorde tidigare i min karriär. Jag är en helt annan spelare i dag än när jag kom in i landslaget. Jag trivs i en annan roll, i en annan plats i hierarkin.

TT: Hur mycket längtade du tillbaka till landslaget i höstas och vintras?

– Väldigt mycket och det insåg jag. Jag hade inga tankar på att tacka för mig självmant. Det var första gången på nio år jag inte var med på en samling och det var ganska jobbigt att sitta hemma och titta på matcherna.

– Jag tycker det är så otroligt kul att vara med i landslaget.

Borisov, TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM