Stenson kan spela igen nästa vecka

TT-SPORT

Golf. Henrik Stenson stod över spel den gångna veckan på grund av knäproblem.

Men nästa vecka är den blågula golfstjärnan redo för spel igen när PGA-tourslutspelets näst sista tävling avgörs.

"Det blir spel i Chicago och förhoppningsvis även Tour Championship veckan därefter om vi gör hyggligt ifrån oss nästa vecka", säger Henrik Stenson i ett sms till TT.

Stenson vann slutspelet Fedex Cup och segerchecken på 10 miljoner dollar 2013, men får svårt att upprepa den bedriften i år. Han ligger 26:a inför de två sista tävlingarna och får i första hand rikta in sig på att vara bland de 30 som får spela den sista tävlingen i Atlanta.

"Tour Championship i Atlanta går ju på en bana (East Lake) som passar mig väldigt bra. Chicago (Conway Farms) kanske inte lika mycket, men man vet ju aldrig", säger den svenske världssjuan, som för två veckor sedan tog sin första seger för säsongen när han vann Wyndham Championship.

Och segrar är just vad Henrik Stenson behöver för att kunna ta hem totalsegern i år.

"För att kunna ha en chans på Fedex Cup krävs ju två vinster så det är inga stora marginaler på den", säger han till TT.

Stenson är ensam svensk kvar bland de 70 som tävlar nästa vecka. Två färska amerikanska majorvinnare toppar Fedex Cup-rankningen: Jordan Spieth är etta knappt före Justin Thomas.

FAKTA

Fedex Cup

Totalställningen:

1) Jordan Spieth, USA, 5 071 poäng.

2) Justin Thomas, USA, 5 044 poäng.

3) Dustin Johnson, USA, 4 650 poäng.

4) Hideki Matsuyama, Japan, 3 021 poäng.

5) Jon Rahm, Spanien, 2 894 poäng.

...

26) Henrik Stenson, Sverige, 1 275 poäng.

Två tävlingar av fyra återstår i Fedex Cup, först på Conway Farms utanför Chicago (14-17 september) och sedan tourfinalen i Atlanta veckan därpå. 70 spelare finns med i Chicago och sedan bantas fältet till 30 spelare inför den sista tävlingen.

Till finaltävlingen görs också en omseedning som ger alla 30 en teoretisk chans att vinna sammanlagt. De fem bästa inför avgörandet på East Lake-banan har allt i egna händer och tar hem titeln vid seger.

Slutspelet har en prispott på 35 miljoner dollar, motsvarande 284 miljoner kronor. Segraren får 10 miljoner dollar, tvåan 3 miljoner och trean 2 miljoner. Dessutom har varje tävling 8 miljoner dollar i prispengar att fördela.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM