Tredje raka för Ohlsson/Liljendahl

SPORT

Trav. Kusken Ulf Ohlsson och tränaren Reijo Liljendahl har deltagit tre gånger i storloppet Silverörnen på Solängets travbana. Samtliga har slutat med vinst.

2015 vann duon med Knows Nothing. De två senaste åren har de vunnit med Shadow Woodland som var helt överlägsen i V75-3 på lördagen.

Reijo Liljendahl har haft en svajig form på stallet i år. Det gäller även topphästen Shadow Woodland som tävlat ojämnt. Men han visade storform vid överlägsen seger i Silverörnen som kördes första gången 1967.

Ulf Ohlsson har kört loppet flera gånger tidigare men hade inför starten för tre år sedan aldrig vunnit. Nu har han tagit tre raka.

– Jag har tävlat väldigt mycket på Solänget och Silverörnen har alltid varit ett stort lopp för mig. Jättekul att vinna för tredje gången i rad och det känns väldigt bra att Shadow Woodland var så fin i dag, sade Ulf Ohlsson.

Shadow Woodland var stor favorit på V75-spelet. Enda lilla frågetecknet var om den startsnabbe åttaåringen skulle missa ledningen. Men redan efter 50 meter var spetsstriden över. Ohlsson kunde lugnt sätta sig till rätta i ledningen.

– Då förstod jag att det skulle vara en bra segerchans. När vi sedan fick bestämma första varvet på 1.14,5 ökade förstås vinstchansen ytterligare. Hästen kändes väldigt stark i slutet och det är en topphäst, berömde Ohlsson.

Lön för mödan

Pär Hedberg åkte ända från Edsvära i Västergötland till Örnsköldsvik i Ångermanland med tre hästar (75 mil enkel resa).

Han kunde åka hem med två V75-segrar med Bålsta Palema och Aron Palema samt en fjärdeplats i Silverörnen med Billy Flynn.

– Jag är ju född i närheten, i Yttersel, bara två och en halv mil från Solänget och det var riktigt häftigt att komma hem och ta en V75-dubbel. Jag hoppades på en seger men två var ju helt fantastiskt, sade Pär Hedberg, 36.

När Hedberg var 19 år flyttade han till Sundsvall för att börja som hästskötare hos Åke Svanstedt. Han flyttade med Svanstedt ner till Västergötland och 2004 började han arbeta hos stall Palema och Karl-Erik Bender.

– Det har gått väldigt bra de senaste tre åren. Vi har inte så många hästar men kvaliteten har höjts hela tiden. För tillfället tränar jag 30 hästar och snart kommer det in åtta stycken ettåringar som ska köras in och tränas upp, sade Hedberg.

"Fantastiska hästar"

Färjestadskusken Mikael J Andersson körde två avvaktande löpningar i andraspår. Han utnyttjade hästarnas starka spurt vid båda vinsterna.

Bålsta Palema satt i ledningen redan i sista kurvan och vann rätt så enkelt.

Aron Palema hade långt fram till ledande Michelangelo Ås men avslutningen var grym. Han flög fram sista 50 metrarna och vann med en halv längd på nya banrekordet 1.11,5 över kort distans.

– Två fantastiska hästar och väldigt roligt för Per att komma hem och vinna två lopp, sade Andersson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM