Drömdebut för Örebros nye tränare

TT-SPORT

Fotboll. Han gjorde debut som Örebros huvudtränare - mot tuffast tänkbara motstånd.

Och det slutade med succé för Axel Kjäll i den allsvenska omstarten då det blev seger mot serieledaren Malmö FF med 2-1 - efter att Nahir Besara klivit fram som matchhjälte på stopptid.

ÖSK:s före detta assisterande tränare Axel Kjäll, 36, gjorde på söndagseftermiddagen drömdebut som huvudtränare efter Alexander Axéns hastiga avgång i slutet av augusti.

Men Kjäll ville inte gärna prata om någon tränarsuccé - utan hyllade i stället laget.

– Det är viktigt att förstå att det här till 90 procent är spelarnas förtjänst. Övriga tio står tränarteamet för, säger han.

– Jag är otroligt glad över den här insatsen. Vi har haft en turbulent period men vi har haft bra träningsveckor och visat att vi är en grymt stark grupp.

Örebroaren Axel Kjäll som själv började spela fotboll i ÖSK redan som fyraåring erkände ändå att matchen kändes speciell.

– Jag kände lite anspänning inför matchen, inget snack om saken. Men när matchen var igång kände jag mig ganska trygg.

Spelarnas variant

Från tränarbänken fick han och hans nya assisterande tränare Daniel Bäckström se ett Örebro som hade de hetaste målchanserna i den mållösa första halvleken, men som också saknade den riktiga udden i avsluten.

Och ganska omgående i andra halvlek tog i stället Malmö kommandot när Andreas Vindheim mycket välplacerat och behärskat tryckte in sitt första allsvenska mål i karriären efter en hörna.  

Även Örebros kvittering skulle komma på en hörna då lagkaptenen Nordin Gerzic rusade fram mot en fri yta och placerade in 1-1 mellan benen på målvakten Johan Dahlin efter en timmes spel.

TT: En inövad variant - som nya tränarteamet låg bakom?

– Nja, i pausen var det faktiskt spelarna som tog upp att vi skulle söka de där ytorna och komma med fart, svarar Axel Kjäll.

Bröt femårig svit

En kvart före full tid var sedan Malmö riktigt nära att på nytt ta ledningen då Kingsley Sarfos luriga frispark träffade ribban.

Men i den andra tilläggsminuten klev Nahir Besara fram och stötte in Örebros segermål efter ett inlägg.   

Örebro bröt därmed en lång svit: senast ÖSK vann hemma mot Malmö var sommaren 2012. 

Serieledaren Malmö har nu bara tagit en poäng på de tre senaste allsvenska matcherna. Och MFF-tränaren Magnus Pehrsson var märkbart fundersam på presskonferensen efter matchen:

– Nu behöver vi fokusera på att träna bra. Jag vill framför allt se mer energi, mer löpvillighet och fart framöver.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM