AIK-tränaren om klyftan: "Helt idiotiskt"

TT-SPORT

Ishockey. Ännu så länge är den ekonomiska skillnaden mellan lagen i SHL och hockeyallsvenskan "bara" tiofaldig.

Nästa säsong blir den gigantisk - eller 20 gånger så stor.

– Fördelningen är helt idiotisk. Man undrar vad fan de tänker med, dundrar AIK:s nye tränare Tomas Mitell till TT.

En del drar det så långt som att den här säsongen blir sista chansen för de allsvenska hockeyklubbarna att ta sig upp i SHL.

– Oavsett om det är sista chansen eller om det kommer 1 000 till så vill vi ge oss själva chansen i år, säger Mitell vars AIK tippas i toppstriden inför den allsvenska hockeystarten nästa vecka.

SHL-degraderade Leksand var tränarnas favorit till seriesegern på den allsvenska upptaktsträffen i Stockholm på måndagen, där bakom tippas det bli jämnare och Modo hamnade tvåa i tränartipset och AIK trea.

CMores expert Mike Helber - tv-kanalen höll i upptaktsträffen - hade samma topptrio, men med omsvängd ordning på AIK och Modo.

Snittet: en ny

Två lag från allsvenskan får chansen att kvala mot de två sista lagen från SHL. Trots den stora ekonomiska skillnaden som redan finns mellan serierna tar i snitt ett allsvenskt lag steget upp varje säsong.

I år får SHL-lagen cirka 28 miljoner kronor centralt medan hockeyallsvenskan delar ut cirka två miljoner kronor.

Nästa år kickar ett nytt tv-avtal i gång för SHL. Aftonbladet avslöjade i våras att det kommer att ge SHL-lagen mellan 42 och 48 miljoner vardera per säsong. De allsvenska lagen väntas centralt få 2,3 miljoner kronor nästa år.

"Blir tuffare"

Ett omöjligt läge för de allsvenska klubbarna att ta steget upp?

– Det kommer att bli tuffare så klart. Ju större klyftan blir ju mer problematiskt blir det. Det blir inte omöjligt, men man måste träffa extremt rätt på mycket grejer. Det känns konstigt när man pratar om svensk hockeys bästa. För fem-sex år sedan kändes det som om många allsvenska lag matchade de sämsta SHL-lagen, nu ökar klyftan för varje år, säger Mitell som i fjol, som assisterande tränare, ledde Mora till SHL.

SHL och hockeyallsvenskan är självständiga organisationer när det kommer till tv-avtal och reklamrättigheter. Men många som är kritiska menar att Svenska ishockeyförbundet borde gå in och styra upp att de allsvenska lagen får del av SHL:s svällande kaka.

Tränarna i de två andra topptippade allsvenska lagen tonar dock ned risken för att det ska bli omöjligt att nå SHL i framtiden. Leksands Markus Åkerblom säger:

– Jag läste ett väldigt bra uttalande som någon av sportcheferna hade gjort och jag håller med. Jag tror mer att de spelare som finns kommer att få mer betalt av SHL-klubbarna, men spelarstatusen på marknaden är ganska likadan. Jag tror det handlar om för oss i allsvenskan att göra ett ännu bättre jobb och vara noggrannare än vad de som har mycket pengar är.

FAKTA

Senaste årens kval

Så här har det gått för de allsvenska lagen i direktkvalet till SHL, bäst av sju matcher, sedan kvalserien skrotades:

2016-17: Mora (a)-Leksand (SHL) 4-2 i matcher, Rögle (SHL)-Bik Karlskoga (a) 4-0.

2015-16: Leksand (a)-Modo (SHL) 4-3, Karlskrona (SHL)-AIK (a) 4-1.

2014-15: Malmö (a)-Leksand (SHL) 4-3, Modo (SHL)-Vita Hästen (a) 4-0.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM