"Karlin-modellen" ska lyfta Mora

SPORT

Ishockey. Mattias Karlin, 38, har ett av de tuffaste tränaruppdragen i årets SHL.

Utan erfarenhet på toppnivå ska han rädda nederlagstippade nykomlingen Mora kvar.

– Det ska gå bra, säger Mattias Karlin, som förlitar sig på "Karlin-modellen".

Mora i april. Hela bygden gick i lyckorus sedan hockeylaget avancerat till SHL. Samtidigt flyttade hjältetränaren Jeremy Colliton till Nordamerika för att bli tränare för AHL-laget Rockford, farmarlag till Chicago Blackhawks.

Klubbdirektör Peter Hermodsson var aktiv i sökandet efter ny tränare och blev förskräckt. I en intervju beskrev Peter Hermodsson sin förvåning över att svensk ishockey på toppnivå innehåller så många trötta och oengagerade tränare.

Mora sökte en pigg, modern pionjär som ville framåt och fastnade för Mattias Karlin, som i elva år tränat lag i de lägre serierna. I fjol tog han upp Västervik i allsvenskan och förde laget till en imponerande tredjeplats och plats i SHL-kvalet.

– Han är en modern ledare som står för offensiv hockey med fart. Precis som vi vill att Mora ska spela, säger Peter Hermodsson.

Samtal med Colliton

Mattias Karlin är en helt oprövad tränare i dessa sammanhang och kommer att få stor press på sig från alla Morasupportrar. De kommer att i detalj jämföra honom med Jeremy Colliton.

– Det är helt naturligt. Jag har haft långa samtal med Colliton för att få hjälp att känna spelarna och känner att vi är samma typ av tränare, säger Mattias Karlin.

Han inspireras också av att vara en frisk fläkt i SHL.

– Förr var det mycket inavel i högsta serien med tränare som gick från klubb till klubb. Men de senaste åren har det blivit bättre med nya namn. I år är det väl främst jag och Johan Pennerborn i Färjestad som är de nya tränarna i SHL.

Mattias Karlin sitter lugnt nedsjunken i en soffa intill Moras enkla omklädningsrum. Här finns ingen nervositet, trots att ingen tror på laget i vinter.

Framgångsrik modell

Mattias Karlin ler och säger att Mora kommer att överraska. Han beskriver känslan i fjol, vid samma tid, när han förberedde ett lika nederlagstippat Västervik inför avancemanget i allsvenskan. Han införde då ett arbetssätt inom laget som blev en succé.

"Karlin-modellen" är en hemlig mental relationsmodell med spelarna, som han själv skapat och som var grunden till fjolårets succé i Västervik i hockeyallsvenskan.

– Jag fick idén förra sommaren. Det kändes bara så rätt när jag presenterade tankegångarna och metoden för spelarna i Västervik. Det gav en enorm energiboost. Vi, som var så nederlagstippade, vann de nio första matcherna och kom trea i tabellen. Detta ska jag nu införa i Mora, säger Mattias Karlin, som inte vill avslöja mycket mer.

– Vissa hemlisar har man tillsammans med sin fru. Detta är min hemlis med laget och det ska vara inom gruppen.

Men senare berättar han lite vad det handlar om:

– Detta är en modell som fungerar i ett nederlagstippat lag. Inget topplag. Det är psykologiskt sätt som visar hur vi ska agera mot varandra på isen och i omklädningsrummet. Modellen beskriver också hur vi agerar mot andra utanför gruppen, som exempelvis media. Det är viktigt med trygghet samt att killarna inser att ishockeyn inte är svart eller vitt. Spelarna i Västervik mådde mycket bra av detta och jag hoppas att det ska lyfta killarna i Mora. Mer vill jag inte avslöja.

FAKTA

Tränarna i SHL

Roger Melin, Brynäs, 61 år, ny. Tillbaka i klubben han förde till SM-guld 1999.

Robert Ohlsson, Djurgården, 42, andra säsongen.

Roger Rönnberg, Frölunda, 46, femte säsongen.

Johan Pennerborn, Färjestad, 45, ny. Assisterande tränare i fjol.

Johan Lindbom, HV71, 46, tredje säsongen.

Ove Molin, Karlskrona, 46, andra säsongen.

Dan Tangnes, Linköping, 38, fjärde säsongen (tredje som huvudtränare).

Thomas Berglund, Luleå, 48, ny. Tillbaka efter tre år i Brynäs.

Peter Andersson, Malmö, 51, andra säsongen.

Mattias Karlin, Mora, 38, ny.

Anders Eldebrink, Rögle, 57, tredje säsongen.

Bert Robertsson, Skellefteå, 43, sjunde säsongen, Stefan Klockare, Skellefteå, 45, åttonde säsongen.

Sam Hallam, Växjö, 38, sjätte säsongen.

Niklas Sundblad, Örebro, 44, andra säsongen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM