Mittbacksstjärnan öppnar för att flytta hem

TT-SPORT

Fotboll. Linda Sembrant upplever en fantastisk period i sin fotbollskarriär.

Men längtan hem finns där för franska Montpelliers svenska lagkapten.

– Jag trivs bra och mår bra där jag är, men samtidigt saknar jag Sverige, säger 30-åringen.

Caroline Seger, Kosovare Asllani, Lotta Schelin och Lisa Dahlkvist är fyra stjärnor med stora landslagsmeriter som sedan sommaren 2016 valt att flytta hem till Sverige.

Näst på tur i skaran kan bli mittbackskuggen Linda Sembrant vars nuvarande kontrakt med franska storlaget Montpellier löper ut säsongen 2018-2019.

– Jag trivs bra och mår bra där jag är, men samtidigt så saknar jag Sverige, säger Sembrant på telefon från Sveriges VM-kvalsamling inför bortamötet med Kroatien.

TT: Vad är det du saknar mest?

– Miljön, kulturen, familj och folk... Så är det ju.

Leder franska ligan

Trots en viss hemlängtan så bidrar Linda Sembrant till stora framgångar i sitt klubblag där hon nu är inne på sin fjärde säsong. Laget hade bara suveränen Lyon före sig i ligan förra säsongen - första gången på åtta år som Montpellier kom topp-två.

Hon är lagkapten i storlaget på franska Rivieran som inlett årets säsong i mästartakt, 7-0 borta mot Albi i premiären följdes upp med 8-0 hemma mot nykomlingen Fleury förra helgen. Landslagskollegan Stina Blackstenius har gjort tre mål på de inledande matcherna för serieledaren Montpellier.

– Vi har mött två lag som jag tror kommer ligga ganska långt ned i tabellen. Men vi har gjort två bra matcher och varit effektiva, säger Linda Sembrant.

"Otroligt spännande"

På tisdag väntar VM-kvalpremiär mot Kroatien under nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Sembrant var under Pia Sundhage given i Sveriges mittförsvar tillsammans med Nilla Fischer. Vid sommarens EM i Nederländerna var hon en av få spelare som spelade samtliga minuter.

– Jag spelar på exakt samma position hemma i klubblaget och här i landslaget, och har ett hyfsat ganska likt spel på båda ställena. Jag försöker göra det så bra jag kan varje dag. Nu är det mycket nytt att ta in här i landslaget. Mycket ny information i skallen att försöka sortera och lära sig av. Det är otroligt spännande just nu, säger Sembrant som gjort 89 A-landskamper.

30-åringen från Uppsala spelade för AIK, Göteborg och konkursande Tyresö FF i damallsvenskan innan hon flyttade utomlands 2014. Förra året blev Sembrant utnämnd till Årets back på Fotbollsgalan.

– Jag känner att jag är i en fantastiskt bra period i mitt fotbollsspel. Det känns bra på planen, jag är i en väldigt bra tid i min karriär, säger hon.

FAKTA

Linda Sembrant

Född: 15 maj 1987 i Uppsala.

Position: Mittback.

Landskamper/mål: 89/8.

Moderklubb: SK Servia.

Klubbar som senior: Bälinge (-2007), Lincoln (korttidslån 2006), AIK (2008-2010), Göteborg (2011), Tyresö FF (2012-2014), Montpellier HSC (2014-).

Meriter: OS-silver med Sverige 2016, VM-brons 2011, semifinal vid hemma-EM 2013. SM-guld med Tyresö FF 2012.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM