Persson historisk i Bollnäs

TT-SPORT

Trav. Jan-Olov Persson jublade extra mycket när han vann det fjärde V75-loppet med BW Sture. Det var seger nummer 2 000 för Persson som höjde högerarmen i en segergest.

– Det var verkligen roligt och mycket välregisserat. Det var ju här i Bollnäs som det började för 40 år sedan, sade jubilaren.

BW Sture tog en säker seger före Gustav E sedan han tagit över ledningen efter 400 meter. Jan-Olov Persson satt helt stilla upploppet ner och segern blev rätt så säker.

– Jag hade hoppats att ta 2 000:e segern i norska derbyt förra helgen med Tand Kraft men tyvärr fick jag stryk på målfoto. Men nu känns det ju helt fantastiskt att segern kom i Bollnäs och på V75, sade en mycket glad segerkusk.

"Helt otroligt"

Persson är den 39:e kusken i Sverige som tagit 2 000 segrar.

– När jag tog tusende segern var det otroligt stort. Jag trodde aldrig att det skulle gå. Nu har man tagit ytterligare tusen segrar, helt otroligt egentligen och inte så dåligt av en bonnpojk från Järvsö.

För drygt två år sedan passerade Persson 2 000 segrar som tränare och ligger på 15:e plats i den svenska ligan. Stig H Johansson toppar tränarligan med lite drygt med åtta tusen vinster.

Den första segern kom med kallblodsstoet Steggjänta i Östersund 1977. De flesta segrar har tagits med kallblod där Järvsöfaks varit den största stjärnan. Järvsöfaks vann hela 201 lopp på 234 försök. Persson satt i sulkyn vid alla segrar utom två.

Järvsöfaks betytt mest

Kallblodsstjärnan är 23 år men lever ett bra pensionärsliv på Perssons gård strax utanför Hudiksvall.

– "Faksen" är den häst som betytt mest för mig. Han var ju en enorm tävlingshäst och han har blivit en fantastisk avelshingst. Jag ser honom varje dag här hemma på gården.

Hela familjen Persson från Järvsö har sysslat med kallblod på olika nivåer. Pappa och syskonen som amatörer, men Janne blev framgångsrik proffstränare. Han gjorde sin utbildning hos bland andra Stig H Johansson, Gunnar Melander och Berth Johansson.

"Fantastisk travtränare"

1985 plockade Persson ut proffslicensen på Hagmyrens travbana, strax utanför Hudiksvall. Från början var det många varmblodshästar i stallet men nu är det enbart kallblod.

– Persson är en fantastisk travtränare, berömde toppkusken Ulf Ohlsson som tagit många segrar med hans kallblod.

Ohlsson vann gulddivisionen med Nadal Broline. Sjuåringen fick en fin löpning som tvåa i andraspår och avgjorde säkert över upploppet. Segrtiden var 1.11,0.

– Man har höga krav på honom och han var inte riktigt som bäst i dag, sade Ohlsson.

Nadal Broline tränas av Reijo Liljendahl. Förra lördagen vann paret gulddivisionen med Shadow Woodland på Solängets travbana.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM