Lockar på två sätt

1 av 3 | Foto: Börje Thuresson
Fixerande spray ”Amplify proforma”, 149 kronor, Matrix. Sprej som fixerar utan att bli klibbig.
NÖJE

Busiga lockar med massor av volym eller sofistikerat Hollywoodsvall? Sofis mode visar vägen till de finaste lockarna just nu!

 Yviga lockar

Sugen på ett riktigt krull? Använd en liten locktång, 13 millimeter bred, och skapa massor av volym med busiga lockar!

Börja med att dela upp håret i sektioner. Var noggrann! Spreja en värmeskyddande sprej som ger lite

Yviga lockar Klicka på bilden för fullformat.

stadga över varje sektion, både för att skydda håret mot värmen i tången och för att lockarna ska hålla. Börja alltid locka från nacken och jobba dig uppåt. Plocka upp en smal hårslinga och linda den runt tången. Det är viktigt att slingan inte är för kraftig – då kommer inte tången att ta som önskat.  Var noga med att få med toppen på hårslingan, annars blir den rak. Håll kvar en stund och dra sedan försiktigt tången utåt. Fortsätt med slinga efter slinga tills du lockat hela håret.

Spreja gärna regelbundet med en mjuk sprej under tiden du lockar, för att ge bra hållbarhet. En för hård sprej gör håret risigt. Låt bli att dra i lockarna tills du är helt klar – det är först när de svalnar som de fixeras.

Spreja ett torrschampo eller volympulver i sprejform i hårbotten. Jobba in produkten med fingertopparna, tupera lätt om du vill ha mer volym. Undvik att spreja på längderna.

Tupera längderna med fingrarna och dela försiktigt på lockarna, men borsta inte håret. Krama in en produkt för att separera lockarna och avlägsna torra toppar. Spreja igen med en mjuk sprej för att ge håret stadga och hållbarhet.

Stilla vågor

Med hjälp av en plattång och övning fixar du stora, böljande vågor. Använd en mellanstor keramisk plattång med rundade kanter.

Precis som när du lockar med locktång är det viktigt att dela upp håret i sektioner. Börja från nacken, var noggrann och spreja ett värmeskydd över varje sektion innan du närmar dig med plattången.

Stilla vågor Klicka på bilden för fullformat.

Plocka upp en hårslinga, undvik att ta för mycket hår i varje lock. För först plattången uppåt

en liten bit för att skapa volym från botten, håll emot i toppen på hårslingan.

Vrid sedan tången ett tredjedels varv framåt så att hårslingan viras runt den. Tänk på hur du riktar plattången när du lockar, alla lockar måste ha samma form för att du ska kunna borsta ihop håret snyggt.

Släpp hårslingan och vrid tången ytterligare ett halvt varv framåt, totalt alltså ett och ett kvarts varv. Dra sedan plattången utåt – håll gärna emot i slingans rot när du drar. Spreja lockarna med en mjuk hårsprej innan du går vidare till nästa sektion för att göra dem mer hållbara. Det är viktigt att det inte är en hård sprej, då kommer håret att bli risigt.

Locka dig igenom hela håret, sektion för sektion. Borsta igenom det noga med en naturhårsborste när du är klar. Ju mer du borstar, desto blankare och snyggare blir håret – förutsatt att du varit noggrann och använt rätt produkter medan du lockat.

Tupera lätt i hårbotten för att få volym. Borsta igenom igen vid behov och applicera en produkt som binder ihop lockarna, tar bort friss och ger vacker glans. Var måttlig, för mycket produkter gör lätt att håret ser fett ut. Avsluta med sprej.

AV: Anna Göransson FOTO: Mikael Gustavsen