Plura Jonssons grillade makrill med potatissallad

NYHETER

(4 portioner)

4 makrillar, urtagna med

huvudet kvar

2 chilifrukter, hackade

4 vitlöksklyftor, hackade

oregano, färsk eller torkad

olivolja salt peppar

Potatissallad:

1 kg potatis

1 purjolök

2 ättiksgurkor

hackad persilja

torkad dragon

kapris

hackade ägg

olivolja

vinäger

fransk senap

citron

salt och peppar

Receptet är hämtat ur kokboken Kockarnas grillbok

En kväll på Koster kan inledas med att några makrillar grillas. Se till att använda mycket kol och att grillen blir jäkligt het, en fiskmås som flyger över glöden på tio meters höjd ska falla död ner, död och vidbränd. Naturligtvis går det även bra att grilla fisken inomhus i en grillpanna. Många grillpannor är tyvärr för små för att grilla hela fiskar i, det finns dock stora rektangulära grillplattor som täcker två lågor på spisen, dessa är att rekommendera om man vill grilla hemma.

Börja med att skåra makrillen på sidorna, gnid sedan in den, in- och utvändigt, med olivolja, chili, vitlök och oregano. Salta och peppra. Låt den ligga tills det är klart att grilla.

Koka potatisen, låt den svalna något och dela den i mindre bitar. Hacka övriga ingredienser och blanda försiktigt med potatisen. Häll på olivolja, vinäger och senap och pressa citron över. Blanda ånyo försiktigt och smaka av med salt och peppar. Mängden av de olika ingredienserna bestämmer man efter tycke och smak. Man kan ta rödlök i stället för purjolök, eller båda osv. Det viktiga är att det blir gott, smaka av hela tiden, behövs det mer syra, mer peppar, mer salt?

När grillen är glödhet lägger man på makrillen och grillar den ganska hårt på varje sida, så att skinnet blir knaprigt och nästan brun-svart, mot slutet kan man höja grillgallret så att värmen inte blir för stark. Lägg upp på tallrik och servera med potatissalladen och en klyfta citron

Aftonbladet