”Utsikten från Skuleberget är magisk”

1 av 6
NYHETER

SKULEBERGET, HÖGA KUSTEN. Jag kommer inte att slå ihjäl mig om jag faller. Men jag kommer att slå mig gul och blå. Minst.

Å andra sidan. Utsikten blir ännu bättre högre upp. Så jag stretar tappert vidare –och uppåt.

Det finns få ställen där tyngdkraften är så påtaglig som på en lodrät bergssida. Särskilt på ställen där man balanserar på centimeterbreda granitutskott och bara de yttre fingerlederna har någonting att "greppa."

Om du då bara har en massa luft mellan hälarna och stenblocken långt därnere, där du kommer att slå ihjäl sig på när du tappar taget – ja, då blir tyngdkraften synnerligen påtaglig.

Pirrar lite i magen

Det kan hända att det liksom pirrar till lite i magen.

Ungefär som på det här stället halvvägs upp på Skulebergets 250 meter höga östbrant. Det finns högre berg. Men det spelar liksom ingen roll när du singlar ner mot marken för att krossas. Du blir inte mer död bara för att berget är högre.

Men det ödet slipper jag tack och lov här.

Leden upp till toppen går längs en vajer. Den har jag hakat i mig i. På de värsta ställena finns det borrbultar som jag kan använda som steg. Och det gör jag.

FUSK! vrålar puristerna som tycker att såna som jag som klättrar en icke livsfarlig vajerled är töntiga bortom all fattning.

Hojta på ni. Ni får gärna klättra utan säkringar bredvid mig nästa gång så kan jag skriva artikeln när allt gått åt helvete.

Hårresande leder

Såna här leder kallas för Via Ferrata och är ett påfund från Alperna där det finns över 1 000 olika leder. De första kom redan på 1840-talet. Under första världskriget konstruerades flera leder vid Dolomiterfronten där några av krigets värsta slag utkämpades bland alptopparna. Här på Skuleberget finns det fyra leder. Ett par är riktigt hårresande. Alla är fantastiska.

Vi lånar grejer av Latte och Tero på firman Via Ferrata Skuleberget. Latte och Tero har skickat upp tusentals klättrare för berget.

– Inga har skadat sig allvarligt på klippan. De som gjort sig riktigt illa har ramlat när de har varit på väg nedför den vanliga stigen från toppen, samma stig som Carl von Linne gick på 1700-talet, säger Tero.

Svetten svider som saltlake

Lotte och jag klättrar en av sommarens hetaste dagar. Värmen slår emot oss från väggen av prima nordingrågranit men vi har ingen aning om hur hett det är. Svetten svider som saltlake i ögonen men tröjan hinner inte ens bli fuktig, det är om att stå i en hårtork i den svaga vinden. Vi dricker litervis.

Plockar fram en Snickers ur ryggsäcken, den är mjuk och sladdrig som en, ja....

I bland kommer en friskare fläkt utifrån havet. Men det är i bland det.

Utsikten är magisk

Får nästan nackspärr av att titta uppåt. Men ju högre vi kommer desto lättare går det. Jag fnittrar förtjust åt de små långtradarna på E4:an långt därnere. Utsikten över kustlandskapet är magisk.

Det var många år sedan jag klättrade på riktigt, men pö om pö känner jag säkerheten komma tillbaka. Jag hittar fina små grepp, finner fäste för fötterna och hittar en skön rytm när jag säkrar mig vid de många bultarna. Leden är gjord så att man aldrig kan falla mer än några meter. Vilket väl i och för sig skulle vara illa nog.

Så börjar det plötsligt att blåsa friskare. Det kan bara betyda en sak: toppen är nära. Och mycket riktigt, från en sekund till en annan så tar det slut.

Härligt. Men snopet. Jag hade gärna fortsatt några timmar till.

FAKTA

ANDRA LEDER.

■ ■ Nipleden i Sollefteå går längs södra delen av Ångermanälven upp till Ed och sen tillbaka på den norra sidan. Bitvis går leden genom ett imponerande niplandskap som formats av att älven grävt sig ned genom sandlagren på grund av landhöjningen efter senaste istiden. Processen pågår fortfarande. Vissa partier är branta och livsfarliga. Ingen via ferrata, men det finns rep på några av de jobbigaste ställena. Gå inte ensam. 3 svettiga mil som du klarar på en dag.

■ ■ Från fjällstationen vid Kebnekaise kan du ta dig upp på Kebnetjåkkaplatån, vidare över Björlings glaciär och sen uppför östväggen med hjälp av en via ferrata som går i en tydlig ränna. Kittelfjäll och Funäsdalen har också via ferrata-leder.

Svara Lundh

Quiz varje dag – i tidningen, i mobilen och på nätet

1. En landhöjning på 800 meter ligger bakom Höga kustens säregna landskapsbild.

I vilket landskap ligger Höga kusten?

A Medelpad

B Ångermanland

C Västerbotten

2. Skuleberget stupar nästan lodrät ner mot E 4:an.

Hur högt är Skuleberget?

A 195 meter över havet

B 295 meter över havet

C 395 meter över havet

3. Utanför höga kusten ligger två öar varav den ena har blivit känd för sin surströmming.

Vad heter öarna?

A Rävöarna

B Ulvöarna

C Älgöarna

4. E4:an går över Högakustenbron som in­vigdes 1997.

Hur lång är bron?

A Drygt 1,4 kilometer

B Drygt 1,6 kilometer

C Drygt 1,8 kilometer

5. Högakustenbron går mellan två kommuner på var sin sida av älven.

Vilka är kommunerna?

A Kramfors och Härnösand

B Sollefteå och Örnsköldsvik

C Bjurholm och Strömsund

6. Den tidigare bron över älven blev klar 1943.

Vad heter bron?

A Lundebron

B Sandöbron

C Ulvöbron

7. Under bygget av bron inträffade 1939 ett ras där flera arbetare omkom.

Hur många omkom i olyckan?

A 8 personer

B 13 personer

C 18 personer

8. En av turistattraktionerna i närheten av Höga kusten är en djurpark känd för sina vita tigrar.

Vad heter djurparken?

A Junsele djurpark

B Sorsele djupark

C Sunnersta djurpark

9. I juli varje år arrangeras Skulefestivalen i Docksta - i år med Darin och Miss Li på artistlistan.

När arrangerades den första Skule­festivalen?

A 1974

B 1984

C 1994

10. ”Rövarna i Skuleskogen” är titeln på en bok av en av Sveriges mest kända författare.

Vem är författaren?

A Kerstin Ekman

B Torgny Lindgren

C Per Olov Enquist

SVAR

1. B Ångermanland, 2. B 295 meter över havet, 3. B Ulvöarna, 4. C Drygt 1,8 kilometer, 5. A Kramfors och Härnösand, 6. B Sandöbron, 7. C 18 personer, 8. A Junsele djurpark, 9. B 1984, 10. A Kerstin Ekman