Multimiljonär fick sin idé av utomjordingar

1 av 2
NYHETER

SIBIRIENSKOGEN, ÄNGELHOLM. Synd att han inte hade kameran med sig.

Då hade Gösta ”Pollenkungen” Carlsson kunnat plåta utomjordingarna som gav honom receptet som förde Rögle till Elitserien.

Det har hänt mycket i det här landet. Men det här tar nog priset.

Foto: ROONY JOHANSSON
Gösta Karlsson.

Så här var det. Gösta Carlsson, 28, hade cyklat ut till Sibirenskogen utanför Ängelholm för att titta på fåglar och palla fågelägg. Det finns människor som samlar på såna och han var en av dem.

Det var den 18 maj 1946 och inget tydde på att Gösta Carlssons liv snart skulle förändras i grunden.

Ett flygande tefat

Klockan är tio på kvällen. Det börjar skymma och det är ett herrans liv från fåglarna borta vid Sjödammarna. Strax innan klockan elva är det beckmörkt. Gösta tänder pannlampan och då, då får han syn på, på, ja... på vadå?

– Jag trodde först att det var en tivolikarusell, sa han.

En tivolikarusell? Mitt i skogen? Det fanns ju inte ens några vägar hit.

Så begrep han. Det var en farkost. Ett flygande tefat som stod där några meter framför honom. En stege gick ner till marken och den oförvägne Gösta Carlsson försökte titta in genom luckan några meter bort men ”vinkeln var för snäv”.

– Allt som syns är det starka ljuset.

Han tänker sig att det kanske är tyska piloter som flytt ”från något läger.”

Moderna frisyrer

Han ser en teleskopmast, han ser landningsställ. Hela apparaten är över tio meter hög.

Och så ser han varelserna. Gösta Carlsson går närmare. Långt senare sa han att de påminde om jordens astronauter.

– Det konstiga var att alla vände sig emot mig när jag kom in i gläntan. Det var som om jag var väntad, men inte önskad.

Han stod några meter ifrån besättningen som jobbade med något. ”Kvinnorna” var ljushåriga och hade håret ”klippt och lagt efter modernaste snitt.”

Gösta Carlsson upplever att någon ”fotograferar” honom. Någon kommer ut med bägare som hon delar ut till besättningen.

– Alla slutar upp med sitt arbete och dricker ur dessa bägare.

Täckt av gult pulver

Nykteristen Gösta Carlsson fattar ingenting. Efter ett tag lyfter skeppet och försvinner. På telepatisk väg får han senare reda på att skeppet nödlandat efter ett haveri som kostat flera av utomjordingarna livet. Kvar på marken ligger de mystiska bägarna.

När han kommer hem är han täckt av ett gult pulver som han först tror är livsfarligt. Det visar sig vara björkpollen från landningsplatsen. Inspirerad av Gud vet vad (själv hävdar han att det var av utomjordingarna) började han sen tillverka sin pollenmedicin som gjorde honom till multimiljonär och till Rögles starke man.

Under hela sitt liv tackade han utomjordingarna för allt och byggde det här fantastiska Ufo-monumentet i Sibirienskogen 1972. 

Kommer de tillbaka?

Det viner och blåser i trädkronorna och det är full fart på fåglarna.  Ungefär som det var den gången.

Men inga spår av ET. Fast nog känns det som om vi skulle kunna få oväntat besök när som helst. Pollenkungen sa ju att de glömde kvar några prylar. De kanske vill få tillbaka dem.

FAKTA

■ ■ Rögle BK fick arena av "Pollenkungen". Rögle BK var en liten bandyklubb från Rögle utanför Ängelholm i Skåne som bildades 1921. Matcherna spelades på dammarna utanför byn i mån av is. 1950 började klubben med hockey och 1966 hade laget avancerat upp till högsta serien. Rögle stöddes av ”Pollenkungen” Gösta Carlsson som bland annat byggde Vegeholms isstadion, Rögles hemmaarena. Han berättade inte för någon om sitt möte med utomjordingarna förrän 1971 då han redan var bygdens store man. Han dog år 2003.

■ ■ Sveriges första proffs. Ulf Sterner var Sveriges och Europas första hockeyproffs i NHL under säsongen 1964–65. Sen värvades han till Rögle och var storstjärna i Rögle BK 1965–67. Han hade debuterat i landslaget som 17-åring sju år tidigare och var en fenomenal hockeyspelare. Han spelade 189 a-landskamper för Sverige. Han vann VM-guld 1962, tog hem fem VM-silver, ett VM-brons och ett OS-silver. Bland annat. 1989–90 spelade han för Hammarö HC. 2001 blev Ulf Sterner invald i IIHF Hall of Fame.