Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sommar

Han är veckans Grillmästare

Petter Viklund   Petter Viklund

Sommarens första Grillmästare är korad.

Med marinerad, hängmörad entrecôte på ben kammade Petter, 28, från Växjö hem segern för bästa grillrecept för nötkött.

Vinsten: en supergrill från Weber.

Grattis - hur känns det?

– Vilken underbar nyhet! Jag är i stort behov av en ny grill så det känns strålande.

Hur van grillare är du?

– Jag älskar att grilla. Vi är ett gäng på 4-5 stycken som brukar grilla extremt mycket, säkert fem dagar i veckan om det går. Det har blivit så att man snappat upp en del häftiga recept och vågat prova nya grejer.

Är du en sådan som vill grilla allt under grillsäsongen?

– Njae, för min del blir det till 99,9 procent kött. Oftast blir det någon form av nötkött, men också korv och grönsaker. Det går att grilla det mesta känns det som.

Du vann med ditt recept på entrecôte på ben - varför på ben?

– Kött som ligger nära ben brukar få en bättre smak. Sedan är det lite kul eftersom man inte gör det så ofta.

Har du något otippat recept?

– Det finns en schysst variant där man har vanliga tjocka grillkorvar som man först grillar på lite. Sedan lägger man dem i en aluminiumform och häller över tre flaskor mörk, bayersk öl och hackad lök. Sedan får det stå på grillen och puttra i någon timme.

Nu har du vunnit en supergrill - vad kommer du grilla framöver?

– Först och främst får jag väl bjuda mina polare på en monstergrillkväll. Vi har pratat om att köpa ett helt lamm och grilla så det blir väl kanske tillfälle för det nu.

Tills sist - vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En grillvänlig sommar.

 

Är du med och tävlar om lyxgrillen? Här kan du läsa mer om tävlingen och lägga upp ditt bidrag!

TEMA NÖTKÖTT: Marinerad, hängmörad entrecôte på ben

Varför Entrecote på ben?

För mig är det en självklarhet att grilla entrecote på ben, just för att köttet närmast benet har fått arbeta minst, vilket ger oss en extra mör köttbit samtidigt som benet ger ifrån sig en god smak.

 

Hängmörat: Vill man ha en riktigt fin bit så bör man handla direkt ute hos slaktaren. Min entrecote är inköpt på ett lokalt ställe utanför Växjö, som alltid har fint kött från svenska djur.

 

Grillad Entrecote med lite sting: Jag börjar torka av köttbiten på båda sidor med lite hushållspapper, sedan gnider jag in flingsalt, grovmalen svartpeppar, röda chiliflarn, brunt råsocker och en slev dijonsenap. Avslutar allt med att lagga köttet i en plastpåse och slå på en skvätt Worcestershire-sås för att få köttet så mört som möjligt, men samtidigt för att få fram den magiska smaken av sötma, sälta och hetta, allt på en och samma gång. Glöm inte att suga ut all luft ur plastpåsen innan du knyter ihop den och lägger den på ett svalt ställe, gärna 24-48 timmar innan du lägger den på grillen.

 

Grilldags: Se till att lågorna har lagt sig och att du har en stor och fin bädd glöd att jobba med. Innan du lägger på köttet så är det väldigt viktigt att du tagit fram köttet, minst 1-2 timmar före grillningen så att köttet har hunnit få rumstemperatur. Lägg på entrecoten och låt den ligga 2-3 minuter per sida, tjuvkika inte på köttet! Jag brukar gilla medium rare på mitt kött och på dessa 2,5-3 cm tjocka skivorna så bör man ha en innertemp på 56-58 grader. Då köttet lämnar grillen så avslutar jag med att lägga det i en bit folie, där jag låter köttet vila 3-5 minuter, just för att få det extra mört och fint.

 

Servera entrecoten med valfria tillbehör, men själv gillar jag hela och skrubbade ugnsrostade potatisar med blandade grönsaker som man kört i ugnen tillsammans med potatisen. Lägg upp på en tallrik, på med köttet och avsluta med en liten klick krydd eller örtsmör, Bon Appétit

 

Petter Viklund

Var med och tävla om lyxgrillen

Nu har du chansen att äntligen få ut ditt artisteri vid grillen - och dela med dig till svenska folket.

I Aftonbladet och XL-Byggs tävling Grillmästaren kan du vinna titeln - och grillen som tystar grannarna.

I sex veckor kommer du kunna tävla om sex titlar och sex lyxgrillar från Weber:

Gasolgrillen Genesis S-330.

Här kan du läsa mer om tävlingen och lägga upp ditt bidrag.

 

SENASTE NYTT

Sommar

Visa fler
Om Aftonbladet