Här slår blixten ner i Kiruna

Foto: Rickard Forsström
”Jag har försökt en gång förut utan att lyckas. Jag tog lite längre slutartid och tryckte av med kameran,” berättar Rickard Forsström, som fångade den storslagna blixten på bild.
NYHETER

Här slår blixten ner – rakt i Jaana Seväs balkong.

– Det var en fruktansvärd smäll och jag kröp ihop rent instinktivt, säger hon.

Hobbyfotografen Rickard Forsström fångade den våldsamma kraften på bild.

Jaana Sevä.

Under onsdagen skakades Kiruna av flera blixtnedslag och ett kraftfullt oväder. Enligt räddningstjänsten gick flera automatlarm igång.

Hobbyfotografen Rickard Forsström befann sig hemma i lägenheten när blixtarna började slå ner och bestämde sig för att försöka fånga dem på bild.

– Jag har försökt en gång förut utan att lyckas. Jag tog lite längre slutartid och tryckte av med kameran. Det blir häftigt om man lyckas fånga det på bild. Det ser snyggt ut, säger han.

Precis i rätt stund slog blixten ner alldeles intill, i grannhuset, på taket nära en av balkongerna högst upp.

Kände en kraftig smäll

– Det enda jag kunde se var att det brann en liten stund, kanske en sekund. Men det blev inga märken eller någonting, säger Rickard.

I lägenheten högst upp bor Jaana Sevä, 49. Hon stod och lagade mat när blixten slog ner i hennes balkong.

– Det var en sådan fruktansvärd smäll och hela rummet lyste upp. Jag hukade mig direkt och kröp ihop rent instinktivt, sen stod jag plötsligt i hallen, säger hon.

”Hjärtat dunkade”

Hon berättar att hon har tittat på balkongen för att se om urladdningen lämnade några märken, men har inte hittat några spår.

– Det var lite kul att vara hemma när det hände men otäckt också, hjärtat bara dunkade efteråt, säger Jaana Sevä.

Egon Christiansen bor på bottenvåningen och kände också av den kraftiga smällen.

– Det brakade till ordentligt, det var en kanonsmäll. Jag brukar inte vara rädd för blixten men nu vågade jag inte stiga upp ur sängen, säger han.

I samma hus som fotot är taget ifrån bor Maj-Lis Blom.

– Det var en förskräcklig åska. Telefonen har varit helt väck sedan dess men nu har den kommit igång igen. Det var en fruktansvärd knall, men jag såg ingenting. Jag har katt och hon for ut direkt. Jag tänkte att det slog ner här i närheten men jag kunde ju aldrig drömma om att den slog ner här, säger hon.

Slog ut tv, telefoni och bredband

Både bredband, tv och telefonin fick ett avbrott och ännu har inte alla fått tillbaka sina tv-signaler.

– Allting försvann, tv:n har fortfarande inte kommit igång, säger en annan boende i huset.

– Det var en himla smäll. Jag såg hur folk i huset mitt emot gick ut på sina balkonger och tittade hitåt. Då tänkte jag att de ser nånting som inte jag ser, fortsätter hon.