Mikael Sulz pulled pork med egen rubb

1 av 3
Servera köttet i hamburgerbröd tillsammans med coleslaw, barbecuesås och lite sallad.
NYHETER

Pulled pork

cirka 1,5 kg fläskkarré

Rubb

2 msk farinsocker eller muskovado

5 msk paprikapulver

3 msk nymald svartpeppar

4 msk grovt salt

2 tsk sellerfrön

1 tsk cayennepeppar

2 tsk lökpulver

2 tsk vitlökspulver

Pulled pork är underbart gott kött som är ganska enkelt att göra, men tar tid och åter tid. Resultatet är dock värt all väntan. Det finns oändligt många recept på pulled pork, men så här gör Mikael:

Den här varianten är gjord på fläskkarré som väger cirka 1,5 kilo. Använd din egen favoritrubb, eller testa Mikaels enligt receptet ovan. Gnid in köttet i rubben kvällen före och slå in det i plastfolie för att vila i kylen. Du kan också förbereda en moppsås som man lägger på under grillningen för att få en härlig karamelliserad yta.

Förbered grillen för indirekt grillning och när den är klar lägger du rökflis i grillen. Mikael har använt hickoryflis men det går lika bra med någon annan variant. Under gallret som köttet ska vara på sätter du en aluminiumform till hälften fylld med vatten. Vattnet hjälper till att hålla nere temperaturen och tillför fukt i grillen.

Innan man lägger på köttet så ska det moppas med moppsåsen. Det kan man fortsätta med ungefär en gång i timmen under hela grillningen. Fyll på mer vatten i aluminiumformen allt eftersom det förångas.

Lägg köttet på grillen och låt locket vara på. Försök hålla en temperatur på cirka 110-120 grader i grillen. Köttets innetemperatur ska nå 94 grader.

När köttet är färdigt på grillen slår du in det i ett foliepaket och låter köttet vila 45-60 minuter innan du river isär köttet med två gafflar. Köttet kommer att falla isär. Var försiktig, det är mycket varmt!

Servera köttet i ett hamburgerbröd tillsammans med coleslaw, barbecuesås och några salladsblad.