Här sys skjortor för Hollywood-stjärnorna

1 av 2
NYHETER

GÅNGHESTER. Kläderna gör mannen. Inte minst gäller det skjortan. Och särskilt kragen.

På skjorttemplet här i byn blir min balla Elvisskjorta snabbt sablad jäms med fotknölarna … eller vad det nu kan tänkas heta i skjortsammanhang.

Domen är stenhård: Kragen duger inte. Inte resten heller.

Min tjusiga Elvis-hula får ett plus och knappt det av damerna bakom symaskinerna på Etons skjortfabrik i Gånghester utanför Borås. Och de vet vad de talar om. De tillhör det lilla exklusiva skrå som fortfarande syr skjortor i Sverige.

Sveriges textilhuvudstad

För några decennier sedan var Borås Sveriges textilhuvudstad. Nästan alla kläder som såldes här i landet syddes i trakten. Bara i lilla Gånghester fanns fyra skjort­fabriker. Skjortfabriker. Nu finns bara Eton kvar. Och det är den enda i Sverige.

Skjortorna är naturligtvis svindyra i jämförelse med vad du får betala på ska vi säga Dressman. Men det är inte bara priset som skiljer. På den tiden då det fanns fyra textilfabriker i Gånghester fanns det också ett begrepp som kallades för ”svensk kvalitet”. Det var ett pålitligt begrepp som gav Sverige världsrykte.

Eton har det fortfarande. Kändisar som Johnny Depp, Viggo Mortensen och Roger Moore går på sina premiärer i Etonskjortor. Namnet Eton tillkom förresten när firman insåg att ”Skjortfabriken special” var ett väl tungvrickande märke för utlänningarna. Då var Eton lättare och påminde namnet inte på något sätt om någon känd brittisk privatskola? 

45 ingrepp per skjorta

Vd:n Hans Davidson är barnbarn till Annie och David Peterson som grundade skjortfabriken Special 1928. Han talar naturligtvis i egen sak när han pratar om

sina kära skjortor. Men ändå:

– Det tar ett par år för en sömmerska att bli fullärd. Det krävs 45 ”operationer”  för varje skjorta, bara kragen tar 16.

– Bättre bomull än den vi använder finns inte. Skjortorna är strykfria. Är de skrynkliga så tar kroppsvärmen hand om problemet. De håller i åratal.

Han kan allt om skjortor. Utom att sy dem.

– Det kanske inte skulle bli så lyckat, medger han.

Det finns 60 000 skjortor i lagret.

– Skjortorna är på plats var som helst i världen inom 48 timmar

efter att vi fått en order, säger han.

”Tafflig krage”

Själv kände jag mig ganska ball i min omåttligt dyra skjorta som jag köpte på Graceland i Memphis i höstas. Marita Ödqvist som håller på att sy ”insnitt” tittar upp på den:

– Den verkar väldigt lättsydd, säger hon.

– Tafflig krage, förtydligar hon.

Vanja Bohman som sytt kragar i 26 år och vet vad hon talar om håller just på att fästa ”bananen” på en ”cut-away.”

– Ingen mönsterpassning, säger hon om min skjorta.

– Inte speciellt snygg heller. Särskilt inte om man jämför den med den som Hans (chefen alltså) har på sig. De går inte ens att jämföra, slår hon fast.

Vanja tar en skjorta direkt från bandet och håller upp den mot mig:

– En sån här skulle du faktiskt bli riktigt snygg i, säger hon.

Hans Davidson har svårt att inte le.

Hoppas Vanja får en saftig löneförhöjning.

FAKTA

EN ANNAN HAWAIISKJORTA

■ ■ Det bästa med filmen ”Blue Hawaii” från 1961 med Elvis Presley i huvudrollen var hans tjusiga

Hawaiiskjorta. Skjortan, med vita blommor mot röd botten finns även med på skivomslaget med filmmusiken. En replika av skjortan säljs till ockerpris till såna som jag i en av butikerna ute vid Graceland utanför Memphis där Elvis bodde till sin död på toan den 16 augusti 1977. Den imponerar tyvärr inte på sömmerskorna på Eton i Gånghester.

ALGOT FANNS FÖR ALLA...

■ ■ Algots i Borås hade Modesveriges snyggaste logga. Firman var omåttligt framgångsrik fram till Tekokrisen på 1970-talet. Företagets slogan ”Algots finns för alla – överallt” var inte något tomt prat. Över 1 000 anställda och ännu flera hemsömmerskor sydde för Algots. 1977, 70 år efter grundandet, gick Algots i konkurs. Trots stenhård kostnadsjakt och löpandebandstillverkning var Algots chanslöst mot konkurrensen från låglöneländerna.