Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sommar

Läsarnas hetaste grilltips

Smultronsmör,  revbensspjäll med injicerad marinad eller varför inte en brietårta? Här är några av läsarnas egna recept och tips som är med i sommarens stora tävling – Grillmästarna.

Injicera marinaden

”Injicera revbensspjällen med marinad dagen innan tillagning. Smörj in dom med en rubb innan de läggs i BBQ-tunnan tillsammans med rökspån av körsbärs-, och pecanträd och låt de ligga mellan 2-2,5 timmar. 
Servera med hemlagad coleslaw och grönsallad.”

Jonas Nilsson

Gyros på grillen

”Har du en gjutjärnspanna eller wok kan du göra din egen gyros på grillen. Själv brukar jag använda gasolplattan på min grill men det går bra att ställa den direkt på vilken grill som helst.

 

Strimla ner fläskkarré och krydda upp rikligt med grillkrydda värm under omrörning. Pensla pitabröd med olivolja och värm på grillen i några sekunder på varje sida. Servera med hemma gjord tsatsiki och bulgur sallad. Snabbt och gott. Omtyckt av både barn och vuxna.”

Mikael Berg

Smultronsmör

”Plocka en näve smultron från ditt hemliga smultronställe och blanda med smör, salt och peppar. Lägg i kylen och låt stelna. Servera med en bit fläskkött direkt från grillen och alla gäster kommer prisa dig!”

Roxana Bauer

Grillmotor för mört och saftigt kött

”Jag har haft min i 25 år och bara bytt batteri ca 5 gånger, ändå grillar jag fläskfilé ca 25 gånger per säsong. Och nu kommer det bästa - alla experter förfasas över hur torr grillad fläskfilé blir! Men de gör ju helt fel, med grillmotor så snurrar filén glatt i 45 minuter och under tiden gör man iordning alla tillbehör och dukar, därefter tar man loss en mör saftig fläskfilé från spettet - voila! Maten är serverad :)”

Lars Person

Maries brietårta

”Detta är ett utomordentligt tillbehör till allt grillat, både fisk och kött. Ta en hel brietårta som du delar på mitten så att du får en botten och ett lock. Fyll botten med inlagda soltorkade tomater som du strimlar, finhackad vitlök, färsk basilika, salt, peppar och en skvätt olivolja. Lägg på locket, lägg hela tårtan i ett foliepaket och grilla paketet cirka 10-20 minuter på varm grill! 
 
Servera den smälta härligheten med det grillade samt ett gott bröd. Det blir inte bättre!”

Fredrik Ternander

Grilla Picanha

”Picanha är en typisk brasiliansk styckningsdetalj som sitter på nötdjurets bakre del och är väldigt mört med kraftiga fibrer och oerhört smakrik. Krydda den enkelt med svartpeppar och salt, fettkappan som sitter kvar när man har styckat den ger en fantastisk smak. När fettet smälter igenom köttet så kan det lätt börja brinna, då lägger man på locket vilket dödar lågorna. Till den grillade Picanhan gör man en god chimichurri, grillade majskolvar och ett rustikt bröd. Njut!!”

Carl-Henrik Runesson

Tips för oss utan gasolgrill

”För oss som inte har gasolgrill ännu. När kolet börjar glöda så kör ner enris i glöden. Ger en härlig smak på köttet, lite åt vildsvin med aningen röksmak. Finns även gula kantareller så fräs dom i wokpanna avsedd för grill. Blir kanongott lovar jag”

Thomas Franzon

AFTONBLADET

Vinn grillen som tystar grannarna

Nu har du chansen att äntligen få ut ditt artisteri vid grillen - och dela med dig till svenska folket.

I Aftonbladet och XL-Byggs tävling Grillmästaren kan du vinna titeln - och grillen som tystar grannarna.

I sex veckor kommer du kunna tävla om sex titlar och sex lyxgrillar från Weber:

Gasolgrillen Genesis S-330.

Läs mer om tävlingen här!

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Sommar

Visa fler
Om Aftonbladet