Vänder varje del av sitt liv till en personlig seger

Foto: Johan Söderlund
Leo Razzak
NYHETER

Leo Razzak känner partiledare och näringslivstoppar.

Men i ”Sommar” struntar han nästan helt i skrytet.

Leo Razzak är bara 26 men ändå som han själv säger "på förstanamnsbasis" med de flesta av topparna i Sveriges näringsliv. Han säger det precis i början av sitt sommarprat samtidigt som han konstaterar att han umgåtts med de flesta partiledarna och brukar omnämnas som en av Sveriges bästa talare.

Men där tar skrytet slut.

Istället riktar Leo Razzak sitt sommarprat helt till sin snart 7-åriga lillasyster. En berättelse som han inte vill att hon ska få höra förrän hon fyllt 18, men till dess är det upp till oss lyssnare att hålla det hemligt.

Det är berättelsen om hur hans pappa flyttade från Bangladesh till ett iskallt Vintersverige och träffade kärleken i Umeå.

En mamma som hanterar sin manodepressivitet genom att ta till flaskan, men hur pappan först vägrar lämna henne för att inte riskera att förlora sin son.

Leo Razzak tar oss med via sin första hembräntfylla som 12-åring och hur han och kompisarna rökte och sålde hasch. Passerar snabbt över både inbrott och bilstölder innan räddningen kommer i form av Fryshuset och fritidsledaren Arhe Hamednaca som nu sitter i riksdagen.

Men det tar inte slut i tonåren.

Lyckan när han tillsammans med pappan kan köpa drömvillan raseras sex månader senare med ett cancerbesked och kronofogden som knackar på dörren. Hans mamma har hunnit bli uteliggare men också nyktra till och resa sig.

Ju längre Leo Razzak för mig genom sitt liv, han är tio år yngre än jag men har varit med om så så mycket mer, desto mer gripen blir jag.

Av allt han varit med om, men också hur han vänt varje del av sitt liv till en egen personlig seger.

Nu har han dragit i gång sitt eget ”minifryshus” i Bangladesh, där han tillsammans med sin pappa och med egna pengar öppnat ett barnhem. Jag kan bara inte låta bli att bli lite förbannad över att ingen av alla näringslivstoppar han känner känt sig manade att gå in med cash.

FAKTA

Leo Razzak

Namn: Leo Vincent Razzak

Ålder: 26 år

Familj: Mamma, pappa, extramamma och lillasystern Liona, snart 7

Bor: I Norsborg

Gör: Tidigare projektledare på fryshuset som föreläst i riksdagen och nominerats till Årets talare, driver stiftelsen Banglabarn som har ett barnhem i Bangladesh

Snabbguide

Skrytkvot

Skvallervärde

Känslostyrka

Humornivå

Åh fan-faktor

Första meningen:

”Så där brukar det låta när jag är på jobbet.”

Sista meningen:

”Dessutom så vet jag att jag alltid kommer finnas till för dig syrran, alltid, överallt och över all tid.”

3 typiska låtval

Stor, ”Pappas låt”

Michael Jackson, ”Man in the mirror”

Cornelis Vreeswijk, ”Somliga går med trasiga skor”