”Henke Lundqvist vill få med så mycket”

Torbjörn Ek recenserar Henrik Lundqvists Sommar

1 av 2 | Foto: Pontus Höök
Henrik Lundqvist, här tillsammans med hustrun Therese.
NYHETER

Ett erkännande som kanske får lattepapporna att ilskna till lite.

Och att han älskar New York går inte att missa.

Men Henke Lundqvist borde mer än bara skrapa på alla ämnen han tar upp i Sommar.

Henrik Lundqvist är en av världens bästa ishockeymålvakter.

Men passionen för bilar sträcker sig till att de ska vara snygga och ha kraftig motor som får det att vibrera i bröstet. Som Lamborghinin han kraschade i New York och den röda Pontiac Firebird han vägrade överge förrän tändstiftet gett efter tre gånger för den göteborgska vinterkylan.

Två anekdoter som får mig att skratta under den svenska världsstjärnans Sommar i P1.

Det känns skönt när en machokille som Henrik Lundqvist törs erkänna sin fullständiga okunskap kring det tekniska med bilarna han älskar.

Men annars lyckas han inte riktigt fånga mig, Henke.

Kanske för att han vill få med så mycket i sitt första sommarprat. Allt från ishockeyleken i sandlådan i Åre som 5-åring, hur han inspirerades av både idolen Pekka Lindmark men främst de stora benskydden, via NHL-värvningen till att råka säga det strikt förbjudna ordet ”fuck” i sitt tacktal på NHL Awards.

Han är modig när han erkänner att han egentligen aldrig längtat efter barn. Men hade gärna kunnat fördjupa sig i hur tankegångarna gick och hur det vände när han och frun Therese ändå bestämde sig för att skaffa en liten.

Kärleken till New York får en del utrymme inklusive två låtar. Här namedroppas George Clooney och Leo DiCaprio, men jag hade kunnat höra ett helt program om hur Henrik gjorde staden till sitt hem i stället för att bara snudda vid att det varit enklare för honom än för frun Therese.

Eller varför inte ägna 90 snarare än några få minuter åt att berätta om sina och de andra New York Rangers-spelarnas skrockfullt inrutade rutiner före match, som gör att Henke bara genom att studera sina kamrater kan säga exakt vad klockan är.

FAKTA

Henrik Lundqvist

Namn: Björn Henrik Lundqvist. Ålder: 31 år. Familj: Frun Therese och dottern Charlise, 1 år. Bor: I New York. Gör: Ishockeymålvakt i New York Rangers. Tidigare medverkan i Sommar: Debutant.

Snabbguide:

Skrytkvot 2/5

Skvallervärde 2/5

Känslostyrka 2/5

Humornivå 2/5

Åh fan-faktor 3/5

Första meningen:

”Sista veckan var incheckad, jag drog en lättnadens suck, alla fyra väskor med en totalvikt på 120 kilo kom med.”

Sista meningen:

”Och framför allt, underskatta aldrig kraften av en fin komplimang, jag heter Henrik Lundqvist och är hockeymålvakt, tack för att du har lyssnat på mitt sommarprogram, ha nu en riktigt skön sommar.”

3 typiska låtval:

Håkan Hellström ”Ramlar”

Frank Sinatra ”New York, New York”

Jay-Z och Alicia Keys ”Empire state of mind”

ARTIKELN HANDLAR OM