Intressant skvaller från TV4

Jonathan Jeppsson om Jenny Strömstedts sommarprogram

1 av 2 | Foto: SCANPIX
Jenny Strömstedt berättar i dagens ”Sommar i P1” om kärleken till maken Niklas - och den tuffa längtan efter sina barn som tillbringar halva tiden hos henne och halva hos pappan.
NYHETER

En farfar som mördare, Niklas Strömstedt i kalsongerna och Steffo Törnqvist hög på knark i direktsändning.
Jenny Strömstedts sommarprogram hade ingredienserna.
Och anrättningen blev helt ok.

Man får vänta länge i Jenny Strömstedts sommarprogram - men till slut kommer den: Den stora pinsamheten. Den som gör att ett annars välformulerat men aningen distanserat sommarprat får färg och sting. Och som sätter igång fantasin.

Man vill ju komma nära sin sommarpratare och det kan väl påstå att man gör när Jenny Strömstedt berättar om hur hon och Niklas Strömstedt leker rollspel i lägenheten – han är tydligen en björn (!) och hon en kanin. De ylar från varsitt rum i våningen...

Eländig historia om TBC

Hon vet att det är pinsamt, men berättar det ändå, och det är modigt och kul och som det ska vara. Även om det av någon konstig anledning är lättare att föreställa sig den motsatta rollfördelningen...

Annars handlar Jenny Strömstedts sommarprat till stor del om hennes farfars uppväxt och hur han faktiskt som strejkbrytare hade ihjäl en annan människa – han friades så småningom för mord, med hjälp av förkrigstidens stora stjärnadvokat.
Det är en intressant, men ack så eländig historia om tuberkulos, död-i-barnsäng och myrar som växer ut till en berättelse om fackföreningarnas framväxt och storpolitiskt maktspel – Jenny Strömstedt har gjort en gedigen research.

Knarkade i studion

Den historian flätar hon sedan med torr humor ihop med sin egen. Från radhustristessen till hur hon började på TV4, blev "den arga feministen" och hur hon i dag har svårt att förlika sig med livet som varannanveckas-förälder.
Och även om man kan tyckas förutsägbar: Roligast blir det ändå när hon berättar om interiörer från TV4:s morgonstudio – till exempel om hur Steffo tog opiumdroppar i tv och sov i ett dygn.

Eller om mannen i hennes liv, hur de träffades (han räddade henne från ett fallande isblock) och vilka aktiviteter de ägnar sig på tu man hand.

Niklas Strömstedt. Björnen, alltså.

Det var som sjutton.

FAKTA

Snabbguide:

Namn: Jenny Strömstedt
Ålder: 42. Bor: Södermalm, Stockholm. Äger även ett torp i Sörmland samt har ett ställe på Dalarö i Stockholms skärgård. Familj: Gift med artisten Niklas Strömstedt. Har tre barn från ett tidigare förhållande. Yrke: Programledare, krönikör. Inkomst: 804 100 kronor (taxeringsår 2012). Aktuell: I TV4:s ­Nyhetsmorgon samt i talkshowen Jenny Strömstedt i samma kanal.
Skrytkvot:
Skvallervärde:
Känslostyrka:
Humornivå:
Åh fan-faktor:
Första meningen: Ett lömskt överfall i Gagnet, Helgum.
Sista meningen: Så var det sagt.
3 typiska låtval:
Broder Daniel: Shoreline
Hello Saferide: My best friend
Aha: The sun always shines on tv
I morgon sommarpratar: Jean-Pierre Lacroix

ARTIKELN HANDLAR OM