Så integrerades ambassadören: ”Fredagsfika”

1 av 2 | Foto: AP
Jean-Pierre Lacroix.
NYHETER

Hur gör en fransk ambassadör i Stockholm för att snabbt integreras i det svenska samhället?

Jean-Pierre Lacroix har hittat hemligheten.

Den stavas fredagsfika.

Det första man slås av i den franske ambassadörens sommarprat är vilken fantastiskt bra svenska han pratar. Man börjar söka på nätet: Hur länge har han egentligen varit ambassadör här i Sverige? Tio år? 20?

Det visar sig att Jean-Pierre Lacroix tillträdde sin tjänst som ambassadör i Stockholm så sent som 2011, efter en karriär som bland annat protokollchef under förre presidenten Sarkozy och ambassadråd i Washington. Han lärde sig omedelbart svenska.

Imponerande.

Viktigt med fredagsfika

I sitt sommarprogram på Frankrikes nationaldag pratade han om sin erfarenhet som diplomat från olika krishärdar runt om i världen och hur han till slut blev lovad en ambassadörstjänst av Sarkozy.

Valet föll på Sverige, ett land han aldrig varit i förut.

Och vanor han aldrig vetat att han måste skaffa sig.

Nämligen hur viktigt det är att inte glömma att stanna till och köpa kanelbullar till fredagsfikan. "Jag förstår nu att fika är en grundpelare för att integreras i Sverige", berättar han.

Förstår inte ”överpunktligheten”

Likaså har han börjat cykla, i ur och skur, i väder som skulle få Paris att paralyseras  av vanmakt. Detta har imponerat på ambassadören: "Cyklister kan tydligen ta sig vilka friheter som helst". Den exotiska företeelsen "ishockey" har han också börjat ta till sig.

Roligast blir det nog när han berättar om hur problematiskt det är att bli van vid den svenska "överpunktligheten". Hur svårt det varit att förstå att om man bjuder på middag klockan halv nio, då kommer första gästen kvart över åtta - inte tio i nio som hemma i Frankrike.

Jämfört med flera andra sommarvärdar hittills i år, var det här sommarpratet  lågmält och korrekt, utan stora trauman och känsloyttringar (vi har ju att göra med en diplomat). Men den stora värme som Jean-Pierre Lacroix känner för den kanelbulleätande, överpunktlige, hockeytokige, vansinnescyklande svensken gick inte att ta miste på.

FAKTA

Det här är Jean-Pierre

Namn: Jean-Pierre Lacroix. Ålder: 53. Bor: Stockholm. Yrke: Frankrikes ambassadör i Sverige. Bakgrund: Gick på elitskolan ENA. Har en magisterexamen i statsvetenskap och juristexamen. Har bland annat jobbat för FN i New York och haft olika uppdrag för den franska regeringen

Snabbguide

Skrytkvot

Skvallervärde

Känslostyrka

Humornivå 

Åh fan-faktor

Första meningen:

14 juli, för mig är det fyrverkerier.

Sista meningen

Jag önskar er en underbar sommar med mycket glädje och vila, merci , tack.

3 typiska låtval

1 Claude Debussy, ”Arabesque”.

2 Daft Punk, ”Get lucky”.

3 Miossec, ”Brest”.

I morgon pratar: Ingemar Eliasson

ARTIKELN HANDLAR OM