Sommarvärme i söder – risk för snö i norr

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX SWEDEN
NYHETER

Alla semesterfirare i södra Sverige kan vara lugna. Det blir mer värme och sol i veckan. Men den som planerat att åka till Norrland bör packa vinterjackan – det blir nollgradigt om nätterna och det är till och med risk för snö.

Sommarvärmen med temperaturer kring 20 grader behåller greppet om södra Sverige i den kommande veckan. Under natten har en del moln dragit in söderifrån och de ligger fortfarande kvar över de södra delarna av landet.

– Det blir lite småblåsigt omkring kusten men i morgon ser det ut att bli riktigt fint med temperaturer upp mot 25 grader, säger meteorolog Eva Strandberg på SMHI.

Resten av veckan bjuder på stabilt väder med mycket sol och temperaturer omkring 20-gradersstrecket. När stackmolnen dragit vidare under morgondagen kommer solchanserna vara störst på Gotland och kring Gävleborgs län.

Risk för snö i norr

Den som vill fira semestern med sol och bad gör bäst i att hålla sig kvar i söder. I norr blir vädret ostabilt redan under dagen och det finns till och med risk för snö.

– Det kommer vara ostadigt och redan i natt faller temperaturen ner mot noll grader. Det är risk för skurar så det kan bli snöflingor i luften uppe på fjället. Men det är inget som blir liggande, säger Eva Strandberg.

Sommarvarmt i helgen

Det är återigen södra Sverige som ser ut att få mest sommarsol fram mot helgen. SMHI förutspår temperaturer mellan 20 och 25 grader medan kylan stannar kvar i norr. Fronten som dragit in med kyligt väder kommer fortsätta hålla den riktiga sommarvärmen stången även fram mot helgen.

Inget väder för badkrukor

Även om solen legat på och värmt upp ytvattnet på många håll så är det fortfarande inte läge för de värsta badkrukorna att hoppa i havet.

– Kort sagt är det generellt 16 grader i vattnet. I Bottenviken är det så kallt som tolv grader på sina håll, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Mätningarna görs huvudsakligen en bit ut till havs men enligt Jörgen Öberg är temperaturen i havet så pass utjämnad att deras mätningar är tillförlitliga.

– Men temperaturen vid land kan påverkas mycket lokalt.  Blåser det från land kan ytvattnet spolas ut och ersättas med kallare vatten, säger Jörgen Öberg.