Hemmafixarna bygger allt lyxigare altaner

”Har grannen något nytt så vill man ju ha nytt själv”

1 av 4 | Foto: PRIVAT
NYHETER

Mitt i industrisemestern snickras det för fullt i Sverige – altanbyggandet går in i sin absolut intensivaste fas. Och tack vare att svensken bygger som aldrig förr blir det lättare och lättare att snickra allt större och större.

– Det är radhuslängans största altan, säger Emil Jadenberg från Kungsbacka som byggt eget.

Har du Sveriges snyggaste/fulaste altan? Skicka dina bilder!

Foto: PRIVAT
Emil Jardenberg

Intresset för altanbyggande tycks aldrig sina. Från att materialet köps in i mitten av våren sågas och slipas det fram till början av augusti då de hemmabyggda uteplatserna ser dagens ljus för första gången.

– Vem som helst kan bygga en altan. Det är en av få enkla saker du kan göra själv vid ett husbygge, säger Jonas Lyckner som är kategorichef för avdelning bygg hos K-Rauta.

Han märker ett stort intresse för altanbygge som har hållit i sig i flera år. I takt med att efterfrågan har ökat har också priserna på byggmaterial har pressats ner. Detta i kombination med att nya typer av virke, som kräver mindre underhåll, introducerats har lett till att hemmafixaren nu har det lättare än någonsin att snickra ihop den egna altanen. Jonas Lyckner tror att det finns en viss tävlingsaspekt bland altanbyggarna.

– Har grannen något nytt så vill man ju också ha nytt själv. Har jag råd och prova nya saker så gör jag det, säger han.

Störst altan i området

Emil Jadenberg från Kungsbacka har nyligen byggt klart sin egen altan på baksidan av sitt hus. Den är fem gånger sju meter stor med spotlights infällda i träpanelen. På däcket står en spapool som fick lyftas på plats med en lyftkran.

– Det är den största på hela radhuslängan i alla fall. Men anledningen att vi byggde den var för att få ytterligare rum i huset, säger han.

Det tog mellan en och två månader att bygga klart altanen. Då byggde Emil Jadenberg främst på kvällar och helger.

–Jag tycker det är roligt att bygga helt enkelt, säger han.

"De bästa kunderna"

Altanbygget har varit en viktig inkomstkälla för  de företag som riktar sig till hemmafixarna. Enligt Daniel Juhlin, marknadschef på Byggmax, så har intresset för altaner hållit sig på en väldigt hög nivå i över tio år.

– Altanbyggarna är väldigt goda kunder, kanske de allra bästa, säger han.

Daniel Juhlin tror att det är vädret som i stor utsträckning påverkar suget för att slå upp en egen uteplats. Solsken lockar till att sitta utomhus vilket i sin tur kan väcka lusten att åka till varuhuset och handla byggmaterial.

"ingen kan ta hand om sitt hus"

Kombinationen av fler kunder och lägre priser har lockat fram ett intresse för nya material. Som alternativ till det klassiska impregnerade trävirket har nu nya kompositmaterial, en blandning av trä och cellulosa eller plast, dykt upp på marknaden. De kräver minimalt med underhåll och även den minst erfarne hemmafixare ska kunna smälla upp en altan utan att ligga sömnlös på grund av eftersatt underhållet.

– Alla vet hur man ska ta hand om bilen. Men ingen kan ta hand om sitt hus med fasad och altan, säger Jonas Lyckner från K-Rauta.

ARTIKELN HANDLAR OM