’Förlösande härligt att höra henne berätta’

Zandra Lundberg om Carolina Neuraths sommarprat

NYHETER

Ingen kan stoppa henne.

I rasande takt tar sig Carolina Neurath dit hon vill.

Och hon vet vad hon vill med sitt ”Sommar” i P1.

Vi lever i en tid då folk läser självhjälpsböcker om att hitta rätt väg, då man mediterar för att nå sina mål och ordet beslutsångest är lika vanligt som förkylning.

I en sådan tid behövs en rejäl dos Carolina Neurath.

Hon siktar högt, och oavsett om det handlar om att bli ekonomijournalist, skriva en bok, drämma till med stora avslöjanden eller vinna priser, ser hon till att röra sig mot målet.

Det kommer hinder på vägen, men hon hoppar över och under. Hon ramlar, men reser sig, dammar av det värsta och fortsätter framåt.

Carolinas cv är imponerande. Hon vet det, och hon är inte sen att stoltsera med det.

Det är förlösande härligt att höra henne berätta om tävlingsinstinkten. Viljan att vinna som tagit henne dit hon är i dag, men också tog henne till ett sammanbrott inne på en toalett på Guldspadegalan för att hennes bok inte vann ett pris.

I en ekonomijournalistvärld där företrädesvis män bevakar huvudsakligen andra män har Neurath fått slita hund för att få respekt.

Det är ju givetvis helt åt helvete att hon har behövt kämpa mot alla nyanser av härskartekniker, trakasserier och allmänt skitsnack för att kunna sköta sitt jobb på samma premisser som alla andra.

Carolina drar paralleller till ryttare. För att bli riktigt bra måste man falla av 100 gånger och kliva upp på nytt lika många gånger.

Jag känner en stor uppskattning och tacksamhet gentemot Neurath.

Att hon har stångats trilsket för sin sak och inte bara lagt sig platt. För gudarna ska veta att det lättaste alternativet är att vika ner sig och låta sig hunsas.

Men tack vare Carolina blir det förhoppningsvis inte lika svårt för nästa unga blonda 22-åring som vill etablera sig som ekonomijournalist.

Hon avslutar sitt program med att konstatera att vi inte är där än.

Men vi är på god väg.

FAKTA

Carolina Neurath

Namn: Carolina Neurath.

Ålder: 27.

Bor: Stockholm.

Yrke: Ekonomijournalist.

Bakgrund: Avslöjade i boken ”Den stora bankhärvan” de dramatiska turerna kring HQ Banks uppgång och fall. Är anställd som ekonomijournalist på Svenska Dagbladet och vann Stora journalistpriset 2012 i kategorin ”Årets förnyare”. Belönades året innan med Årets guldspade tillsammans med kollegan Jacob Bursell för granskningen av revisionsbranschen.

Snabbguide:

Skrytkvot 5/5

Skvallervärde 4/5

Känslostyrka 1/5

Humornivå 1/5

Åh fan-faktor 4/5

Första meningen:

I juni 2010 sitter ett gäng kreddiga medieprofiler från några av Sveriges största tidningar på Sturehofs uteservering vid Stureplan i Stockholm.

Sista meningen:

Jag vet att vi inte är där än, men jag vet att den dagen folk säger att jag ser ut som en vanlig ekonomijournalist, då har vi kommit långt.

3 typiska låtval:

”1904” – Tallest man on earth

”Coldplay”- Fix you

First aid kit – King of the world

ARTIKELN HANDLAR OM