Barbie blir en flykt från verkligheten

Zandra Lundberg om Anna Blombergs sommarprat

Foto: JOHAN SÖDERLUND
Anna Blomberg
NYHETER

Från ingenting till humor.

Anna Blomberg skildrar mycket underhållande hur hon blivit som hon blivit.

Och hur hennes karaktärer kom med på köpet.

Först och främst måste jag bara säga:

Anna Blomberg är verkligen klockren som Lill-Babs.

Hon härmar sångerskan i början av sitt sommarprat. Det är också det här hennes program ska komma att handla om.

Ja, alltså inte om Lill-babs, det vore ju väldigt märkligt om hon valde att göra ett program om henne. Nej, utan om vägen fram till att hon i dag sitter i radio och tv och härmar folk.

Barndomens Barbie spelar stor roll

Det är ett väldigt välskrivet program Anna levererar. Det är personligt, men hon sitter inte direkt och vänder ut och in på sig själv för lyssnarna.

Barndomens Barbie spelar en stor roll. Denna perfekta plastdocka som Anna leker med och beskriver hur hon fascineras av. De långa benen och den smala midjan. Det perfekta leendet.

Själv är Anna inte alls som dockan. Hennes mage putar ut och hennes tandrad är allt annat än perfekt. Anna är mer som kvinnorna i boken hon hittar. De som luktar svett och föder barn.

Barbie blir en flykt från verkligheten. Något hennes vänstersympatiserande föräldrar nog inte är så överdrivet förtjusta i.

Det är beklämmande och väldigt roligt att höra om hennes pappas amibitösa försök att väcka ett intresse för tågbanan på vinden. Samtidigt som Anna innerst inne bara vill tillbaka till sin plastdocka.

Skildrar sitt jobb vid hemtjänsten

Delen där Anna berättar om sin rädsla att bli upptäckt som stringtrosbärare bland feministerna på "Kvinnornas hus" är mycket underhållande. Det är också fint hur hon skildrar sitt jobb vid hemtjänsten och hur hon använde mötena med de äldre damerna till att skapa en humorkaraktär.

Oerhört välskrivet

Nu har jag inget facit på hur det ultimata "Sommar" i P1 ska genomföras. Det har väl ingen. Men OM det fanns ett så tror jag det är ungefär så här det ska låta.

Det är roligt. Det är intressant. Det är, som sagt, oerhört välskrivet. Mästerligt bakgrundsskval till eftermiddagskaffet på altanen.

FAKTA

Anna Blomberg

Namn: Anna Blomberg.

Ålder: 41.

Bor: Stockholm.

Yrke: Skådespelerska och komiker.

Bakgrund: Startade under 90-talet humorgruppen "Dotterbolaget". Slog igenom i "Kvarteret skatan". Har gjort humorinslag i P3 och talkshowen "Robins". Har även medverkat i SVT-serierna "Hipp Hipp" och "Starke Man". Hon sågs nyligen i humorinslagen under Eurovision song contest.

Snabbguide:

Skrytkvot: 1/5

Skvallervärde: 0/5

Känslostyrka: 0/5

Humornivå: 4/5

Åh fan-faktor: 1/5

Första meningen:

I min mammas skivsamling står en skiva, den heter "The Supremes, greatest hits".

Sista meningen:

Men sen dansar jag och Daniel stenhårt till schlagers hela kvällen.

Tre typiska låtval:

Baby Love - The Supremes

Paranoid - Black sabbath

A question of time - Depeche mode