Värmebölja på gång

Foto: SMHI
SMHI:s brandriskkarta för i dag, måndag 22 juli.
NYHETER

Det blir varmt den närmaste tiden, så pass att SMHI nu går ut med ett meddelande om värmebölja för att äldre och sjuka personer ska skyddas från hettan.

– Vi har gått ut med ett meddelande om värmebölja i östra Skåne och Blekinge. Det gör vi om prognosen är minst 26 grader under tre dagar i följd, berättar Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Under helgen var det så varmt i de sydöstra delarna av landet, och under måndagen räknar SMHI med att värmen fortsätter.

Meddelandet är just ett meddelande, för att exempelvis sjukhus och kommuner ska kunna ordna så att äldre och sjuka personer skyddas. Blir det ännu varmare kan SMHI gå ut med varningar.

– Klass 1-varning innebär temperaturer på minst 30 grader under tre dagar i följd, och klass 2-varning om temperaturen ligger på 30 grader under fem dagar, eller 33 grader under tre dagar. På kontinenten har de haft den här typen av varningar under lång tid, och nu har vi även börjat här, säger hon.

Meddelandet gäller östra Skåne och Blekinge, men även resten av landet kommer att få känna på värmen.

– Det är högtrycksbetonat väder i hela landet, men onsdagen ser ut att bli lite svalare. Det kan också bli värmeåskväder över hela landet, säger Eva Strandberg.

Stor brandrisk i söder

Värmen innebär också att det har blivit väldigt torrt i marken, och SMHI flaggar även för ökad brandrisk, särkilt i de södra delarna av Sverige.

I veckan väntas det bli extremt torrt, med maximal risk för antänding av bränder utomhus, i större delarna av Svealand och Götaland. Torkan förvärras framåt helgen, med en pik famåt fredagen.

På grund av torkan kan vissa kommuner och landsting utfärda totalt eldningsförbud utomhus under en viss period, vilket kan gälla dels för avfallsförbränning, men även grillning. Kommunernas egna hemsidor har ofta lättilggänglig information om något förbud råder i just ditt område.

Få en översikt över brandrisken här på SMHI:s brandriskkarta.