Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sommar

Mikael, 39, vann lyxgrillen med sin ölkyckling

Ölkyckling med baconsmak fick juryn på fall.

Mikael Alfredsson Sulz, 39, ligger bakom det kreativa receptet – och vinner därmed en supergrill från Weber.

Grattis! Hur känns det?

– Det känns bra! Ganska oväntat, men roligt.

Det är ett väldigt utarbetat recept – hur kom du på det?

– Jag har väl provat mig fram och gjort det ganska många gånger. Jag började förra sommaren och har provat med lite olika smaker. Med den här varianten med curry och lite styrka i har jag fått den smaken jag vill ha. Man får en väldigt saftigt kyckling och rökig baconsmak i köttet.

Hur har grillsommaren varit hittills?

– Den har varit jättebra. Jag har grillat rätt mycket. Men jag grillar året runt. På vintern grillar jag kanske två gånger i månaden.

Varför gillar du att grilla så mycket?

– Jag vet inte. Det är bara roligt. Det är gott och du kan tillsätta smaker du inte kan göra i vanlig ugn, med rök och marinad bland annat.

Vad är nyckeln till framgång vid grillen?

– Om man grillar med kol så ska man se till att allt är varmt och klart. Att kolen är grå. Med gasol ska det vara hett innan man börjar grilla.

Berätta om ditt bästa grillminne?

– Jag har alltid bra grillminnen från när jag är uppe hos mina förädlar på deras strand. De bor lantligt vid en sjö. Det spelar ingen vad man grillar, det är bara upplevelsen som gör det.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att få grilla.

 

Är du med och tävlar om lyxgrillen? Här kan du läsa mer om tävlingen och lägga upp ditt bidrag!

TEMA KYCKLING: Beer can chicken med mangoraja

 

Du behöver:

1 st hel kyckling ca 1.3 kg

1 st 33 cl öl

1 st potatis

2-3 st nävar rökspån (t.ex hickory eller pecan. Båda tillför köttet en baconaktig röksmak. Hickory ger starkare röksmak.)

 

Marinad:

1 dl olivolja

1 dl curry spice ketchup

2 msk flytande honung

2 msk soja

1 tsk sambal oelek

2 krm svartpeppar

1 msk paprikapulver

2 vitlöksklyftor (pressade)

Några kvistar färsk timjan (hackad)

 

Mangoraja:

1 dl majonäs

1 dl crème fraîche

4 msk mango chutney

1 /2 msk curry

1/2-1 tsk sambal oelek

1 msk flytande honung

1 tsk citronpeppar

Ställ in i kylen för att dra en timma innan servering

 

Lägg kycklingen i en påse och häll på med marinaden minst två timmar innan tillagning, helst dagen innan. Spara en liten skvätt marinad. Ta ut kycklingen en stund innan tillagning för att få rumstemperatur. Lägg även rökspån i blöt.

 

Öppna ölen och häll eller drick ur halva burken. Öppna hela ovansidan på ölburken med en konservöppnare. Stick hål runt om hela ölburken ett par cm ner. Lägg i 2 krossade vitlöksklyftor, några kvistar med färsk timjan och lite av marinaden i ölburken. Trä sedan på kycklingen på burken. Skär till en potatis så att den passar i hålet på toppen av kycklingen och tryck dit den. Den gör att den vätska som förångas ur ölburken stannar i kycklingen.

 

Nu ska grillen förberedas för indirekt grillning. På en brikettgrill lägger du enklast en aluminiumform i mitten och briketter på vardera sida om formen. En gasolgrill måste ha minst tre brännare för att indirekt grillning ska fungera. Grillen värms upp och den mittersta brännaren släcker man när grillen är varm. I båda fallen ska kycklingen stå i mitten.

 

De blötlagda rökspånen läggs på briketterna och på en gasolgrill används en röklåda eller ett paket av aluminiumfolie som man sticker några hål på. Ställ på kycklingen på gallret. Lårenbenen på kycklingen fungerar som bra stöd för burken på gallret. Nu ska locket vara på och håll det på. Inte tjuvtitta. Temperaturen ska ligga runt 180-190 grader. Kycklingen ska grilla ca 60-70 minuter. Är man osäker om kycklingen är klar kan man använda en stektermometer. Då mäter man på insidan låret mot benet och innetempraturen ska vara 82 grader.

 

När kycklingen är klar, stycka upp den och strö över lite flingsalt. Servera med mangoraja, färskpotatis, grönsaker och en kall öl.

 

Mikael Alfredsson Sulz

Var med och tävla om lyxgrillen

Nu har du chansen att äntligen få ut ditt artisteri vid grillen - och dela med dig till svenska folket.

I Aftonbladet och XL-Byggs tävling Grillmästaren kan du vinna titeln - och grillen som tystar grannarna.

I sex veckor kommer du kunna tävla om sex titlar och sex lyxgrillar från Weber:

Gasolgrillen Genesis S-330.

Här kan du läsa mer om tävlingen och lägga upp ditt bidrag.

 

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Sommar

Visa fler
Om Aftonbladet