Så mycket får du dricka i sommar

1 av 2
Under sommarmånaderna stiger alkoholförsäljningen, allra mest när det kommer till vin.
NYHETER

Sol och semester betyder för många en kall öl eller ett glas rosé i det fria.

Under sommaren dricker svensken betydligt mer än under resten av året.

– Det gäller att tänka till i slutet av sommaren så att man inte fortsätter på samma höga nivå, säger Magnus Jägerskog, vd för IQ.

Sommar, sol och bad vid stranden. Eller en kall öl eller ett glas rosévin i skuggan på uteplatsen. Svensken gillar att dricka under sin semester. Under sommarmånaderna ökar nämligen alkoholkonsumtionen rejält.

Enligt en SIFO-undersökning från IQ dricker hälften av svenskarna mer under sin semester. Och Systembolagets försäljning toppar under sommarmånaderna.

– Den brukar stiga med 20 procent under sommaren. Därtill kan man lägga att vi dricker på restauranger och på resor utomlands, säger Magnus Jägerskog, vd för Systembolagets dotterbolag IQ.

”Förknippas med ledighet”

Totalt sett har alkoholkonsumtionen i Sverige minskat på senare år, även om vi dricker mer i dag än i mitten av 90-talet.

Men viljan att skåla mer under sommarmånaderna håller i sig. Systembolagets försäljningssiffror från de senaste tre somrarna visar en ökning för varje år. Allra mest stiger försäljningen av vin.

Magnus Jägerskog tror att det ökade drickandet beror på att vi umgås mer på sommaren.

– Den svenska alkoholkonsumtionen förknippas ju med ledighet, högtider och semester. Då slappnar man av och umgås mer. Vi grillar och har picknick och då finns alkoholen ofta med, säger Magnus Jägerskog.

– Men det är inte bara kopplat till sommaren. Alkohol har överlag blivit mer vanligt i sociala sammanhang, tillägger han.

Tar längre än en sommar

Hur vet man då om man dricker för mycket?

Enligt Folkhälsoinstitutet går gränsen för riskkonsumtion vid 9 glas i veckan för en kvinna och 14 glas för en man. Det kan då handla om ett standardglas vin, cirka 1,5 dl, eller 33 cl starköl.

– Man kan dricka mer under en eller ett par veckor, det behöver inte vara något konstigt. Man dricker sig inte in i ett beroende under en sommar, det tar betydligt längre tid än så, säger Magnus Jägerskog.

– Men har man haft en hög konsumtion under sommaren gäller det att tänka till när den är slut. Fortsätter man på samma höga nivå finns det risk att det blir ens normalnivå - då kan man dricka sig in i ett beroende.

FAKTA

Är du i riskzonen?

Dricker för mycket: Du dricker mer än 9 glas i veckan om du är kvinna eller 14 glas om du är man. Eller så intensivkonsumerar du ofta; mer än 3 glas per tillfälle för kvinnor och 4 glas för män. Ett glas kan vara 1,5 dl vin eller 33 cl starköl.

Tappar kontrollen: Du förlorar lätt kontrollen över hur mycket du dricker. Du har ofta svårt att dricka bara en öl - trots att du hade bestämt dig för det innan.

Känner sug: Du känner dig ofta sugen på alkohol och planerar ditt sociala liv därefter. Du väljer aktiviteter där du vet att alkohol kommer att ingå.

Tar återställare: Dagen efter lugnar du dig med ett glas. Att regelbundet döva baksmällan med alkohol är en varningssignal, oavsett om man är beroende eller vilken form av alkohol man återställer sig med.

Får minnesluckor: Drabbas du ofta av minnesförlust efter att du har druckit är det en varningssignal om att du är på väg i fel riktning.

Har relationsproblem: Relationerna till dina nära och kära tärs av ditt drickande. Det uppstår konflikter på grund av att du varit full eller vill dricka och du måste du ägna tid åt att reda upp saker på grund av alkoholen.

Källa: Folkhälsoinstitutet och Alkoholprofilen.se

ARTIKELN HANDLAR OM