Här är typerna myggen älskar

Faller bland annat för svettiga, berusade och tjocka

1 av 2 | Foto: Linda Forsell/Jerker Ivarsson
NYHETER

Är du tjock, full, svettig eller gravid?

Då är det lika bra att du sticker - innan myggorna gör det.

- När jag svettas blir de mer aggressiva, säger Rolf Lundén, 55, i myggtäta Gysinge.

Foto: Tord Westlund
Rolf Lundén bor i myggrika Gysinge vid Dalaälven och får otaliga bett varje sommar: ”När jag svettas blir de mer aggressiva”

Myggorna är hungriga på sommaren. Men den bistra sanningen är att de är större finsmakare än vad vi tror - till vissas stora förtret. Cirka 20 procent av oss är extra ansatta, enligt en artikel i The Smithsonian.

Blodgruppen avgör

Forskning visar att en mängd faktorer avgör om du är blodsugarnas favorit.

En anledning till att du är poppis bland myggorna kan vara din blodgrupp. Myggor tycks föredra blodgrupp 0 dubbelt så mycket än blodgrupp A, medan B hamnar lite mittemellan, enligt en japansk studie.

Kroppstemperaturen kan också vara en orsak till betten. Ju varmare ditt blod är, desto mumsigare för myggorna.

Blir mer aggressiva

Det är något som Rolf Lundén, 55, kan intyga. Han bor i myggrika Gysinge vid Dalälven och får otaliga bett varje sommar.

- Vissa som kommer hit blir aldrig bitna. Kroppstemperatur är absolut avgörande. När jag jobbar ute och klipper gräs och häckar då blir man varm. Och när jag svettas blir de mer aggressiva, säger han.

Kroppstemperaturen hos gravida är ofta högre än andras. Och precis som överviktiga andas de ut mer koldioxid än genomsnittet - ett säkert kort för att sticka ut bland myggen.

”Luktar väldigt gott”

- De gillar koldioxid, för dem luktar det väldigt gott och de kan känna det på ett avstånd på 10 till 30 meter, säger Jan Lundström, myggforskare på Uppsala universitet.

Avstå också gärna från den där ölen vid grillen om du vill slippa ovälkomna sugare. Några av oss tycker att vi blir mer attraktiva när vi är berusade. Myggorna verkar hålla med.

- När man dricker alkohol utsöndras värme vilket kanske skulle kunna locka till sig myggorna, säger Jan Lundström.

Går att förebygga

Men det går förebygga sommarplågan. Vapnet kan vara så enkelt som att ha på sig vita kläder, enligt Jan Lundström.

- Sitter myggorna på ett mörkt underlag blir de lugna. De visar ingen nervositet eftersom de är svåra att upptäcka då. Har man däremot vita kläder känner myggorna att de är ”exposed” som en viss Hollywoodfru skulle ha sagt.

Attackerar myggorna dig mer än andra? Det här kan vara orsaken:

Du har blodgrupp 0: En japansk studie visar att visar att myggor föredrar blodgrupp 0 framför blodgrupp A och B. Deckarförfattaren Inger Frimansson har blodgrupp 0.

- Det stämmer på mig. Just nu kliar det något infernaliskt, sa deckarförfattaren Inger Frimansson till Aftonbladet i fjol.

Du är tjock eller lång: Myggor lokaliserar sina offer genom att sniffa sig till koldioxid som människor andas ut. Större människor har visat sig locka till fler myggor än andra. Detta är anledningen till att vuxna får fler bett än barn.

Du är gravid: Gravida andas ut 21 procent mer koldioxid än genomsnittet. Dessutom har de en något högre kroppstemperatur, något som myggorna tycker väldigt mycket om.

Du är varm och svettas: Svett är ett av myggornas andra favoritämne utöver koldioxid.

Du har tagit en öl: Bara en enda flaska öl kan göra dig mer attraktiv för insekterna, enligt en studie.

Du har mörka kläder på dig: Myggor känner sig trygga när de sitter på mörkt underlag, då blir de inte upptäckta. Ta på dig lösa vita kläder så blir de mer nervösa. Källa: The Smithsonian