Nu kommer 5b-stormen

SMHI utfärdar klass 1 varning

På satellitbilden syns hur ovädret väntas dra in över Gotland. Sedan kan det fortsätta in mot Stockholms-området för att sedan dra norrut. Men eftersom 5b-oväder är lynniga är det svårt att veta.
NYHETER

Den oberäkneliga 5b-stormen sveper in från Östersjön.

Under natten till tisdag kommer ett kraftigt regnoväder in och väntas slå hårt mot flera platser.

– Gotland och Stockholms södra skärgård får det värst, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Snart är det fina sommarvädret som bortblåst. Ett intensivt regnoväder rör sig in från Östersjön under natten till tisdag. Räkna med blixtar och dunder när åskovädret väntas svepa in över Gotland, Öland och östra Svealand.

Lågtrycket är av den nyckfulla typen 5b och har av meteorologer stämplats som mycket svårbedömd.

– Man vet att ovädret kommer men man vet inte vilken väg det tar och det är svårt att avgöra styrkan, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Klass 1 varning utfärdad

SMHI utfärdar en klass 1 varning för regn då Gotland, Öland och Svealand som kan få hela 50 millimeter under tisdagen.

– Det kan bli mindre översvämningar och störda samhällsfunktioner som till exempel dagvattenledningar och störningar i trafiken, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Även vindarna väntas bli som besvärligast under tisdagsdygnet.

– Under tisdagen rör sig ovädret upp mot östra Norrlandskusten. På onsdagen når det hela vägen upp till Norrbotten, säger Martin Hedberg.

"Var försiktig ute på vattnet"

Den som planerar att ge sig ut med båten bör vara försiktig.

– Man ska vara medveten om att det blir besvärligt. Det blir blåsigt och vindriktningen kan ändra sig. Om man exempelvis söker skydd i en hamn som verkar bra kan vinden plötsligt vända över natten, säger Martin Hedberg.

Stormen uppstod i Polen och temperaturerna i regnområdena väntas vara mellan 15 och 20 grader.

På torsdag lugnar det ner sig och under helgen återvänder sommarvädret med temperaturer upp mot 30 grader.

– Stockholm får runt 25 grader och Östersund upp mot 30. Överlag i Sverige blir det 20 till 30 grader, säger Martin Hedberg.

FAKTA

Detta är 5b

Nog för att det vanligtvis är knepigt att förutspå väder men vissa lägen är extra svåra – 5b-lägen.

 Det var den holländske meteorologen van Bebber som i slutet av 1800-talet klassificerade lågtrycksbanor från 1 till 6 med underklasser a till d.

 Lågtrycken med bana 5a startar över Atlanten och korsar Frankrike mot Norditalien. Här sker en uppdelning i undergrupper och över norra Adriatiska havet börjar banan 5b, som därefter går mot norr.

 Då Adriatiska havet ofta är varmt blir luften extra fuktig och när lågtrycket ger sig av mot norr möter den ofta kallare luft från nordost. Detta kan ge upphov till en kraftig utveckling av både vindar och nederbörd. Flera översvämningar i Östeuropa kan knytas till dessa 5b-lågtryck.
 Vid 5B-läge kan ett litet prognosfel i placeringen av lågtrycket innebära att istället för att lågtrycket med tillhörande regn drar in missar det Sverige helt och hållet. Alltså vitt skilda väderlägen där ett prognosfel kan innebära att en plats i Sverige får 15 grader och regn, istället för utlovade 24 grader och strålande solsken.

Källa: SMHI och Wheatherpal.se