’Bendjelloul för nyfiken för att slå sig till ro’

Malik Bendjelloul
NYHETER

Det finns en röd tråd mellan sörjande elefanter och excentriska musiker.

Dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul gör den synlig för oss.

Efter framgångarna med Oscarbelönade Searching for Suger Man fick Bendjelloul råd av Hollywood. Skynda att göra en uppföljning! Du är bara het några månader! Smid medan järnet är varmt!

Han flög till Sydafrika i stället. Dels för att åka på safari, dels för att undersöka en story om en man som gjorde något så farligt under Irakkriget som att ta sig till Bagdad för att rädda djuren i stadens djurpark.

Lawrence Anthony tog emot och berättade. Jo, de vilda djuren i Bagdad klarade sig. Men nu hade han avslutat ett ännu intressantare projekt: under tre månader hade han levt med elefanter och kommit fram till att de var överlägsna människan.

Att Bendjelloul tände lika mycket på den berättelsen förvånar inte. Hela hans program bygger på berättelser om sökandet efter de udda existenserna, de som har lyckats och misslyckats med sina annorlunda liv.

Men Anthony dör, det blir ingen dokumentär. Elefanterna ger sig ut på en flera dygn lång vandring. De stannar utanför sin väns villa i dagar. Oförklarligt, magiskt.

En framgångsrik skotsk musiker eldar upp en miljon pund för att "hitta tillbaka till det ursprungliga" (det du, Gudrun Schyman). Bendjelloul trillar i en pool då han filmar modebloggerskan Elin Kling. Ska han göra en film om månen i stället? Nej, livet är för kort.

Naturligtvis avhandlas även Sixto Rodriquez, artisten som på 70-talet släppte några skivor och sedan drog sig tillbaka och bodde i ett fallfärdigt hus i Detroit utan att veta att han blivit superstjärna i Sydafrika.

Vi får höra berättelsen om det mödosamma, fleråriga arbetet med inspelningen av filmen. En del nya detaljer, men partiet är för långt. Vi kan i allt väsentligt storyn om Suger Man vid det här laget.

Det är dock inte hela världen. Det viktiga är att Bendjelloul kommer att fortsätta sitt sökande. Han är, glädjande nog, för nyfiken för att slå sig till ro.

FAKTA

Malik Bendjelloul

Namn: Malik Bendjelloul

Ålder: 35

Yrke: Dokumentärfilmare

Tidigare medverkan i sommar: Debutant

Snabbguide:

Skrytkvot 3/5

Skvallervärde 2/5

Känslostyrka 3/5

Humornivå 3/5

Åh Fan-faktor 4/5

Första meningen: Det där var den där gamla slagdängan igen, ja.

Sista meningen: För det roliga är själva snickrandet.

3 typiska låtval:

I am the walrus - The Beatles

I wonder - Sixto Rodriquez

I want you - Bob Dylan