Kling struntade i att etablissemanget fnös

NYHETER

Etablissemanget kunde fnysa bäst det ville åt den unga modebloggaren.

Elin Kling struntade i gnället och blev ett namn i den internationella designvärlden.

Rivstart. Kling är på ännu en av alla dessa lyxiga premiärer någonstans i världen, röda mattan är framrullad, fotoblixtrar, en berömd skådespelerska bär klänningen hon har designat, en OS-medaljör skymtar förbi.

Men inget av detta betyder någonting. Det viktiga är att hon har lyckats övertala mamma, som inte varit utomlands på 30 år, att med kort varsel möta henne i Rom och följa med på invigningen.

Denna inledning, ska det visa sig, är inte betydelselös i ett program där vår berättare undersöker varför hon har så bra självförtroende.

Familjen är nämligen avgörande. Samt uppväxten i idylliska Mariestad: skilsmässobarn, två stabila hem.

Pappa säger ja då mellanstadieflickan Elin vill ta med sig sin höna till skolan. Mamma hjälper till med den excentriska svart klänningen till studentbalen.

Det fanns ingen rädsla för misslyckanden. Då går det också att säga upp sig från TV 4 och Expressen samma dag. Eller att starta designtidning, bara för att veckor senare flytta till New York.

Elin Kling var den första stora modebloggaren i Sverige. Etablissemanget fnös. Hon kan ju inget! Ha, hon tror att hon är designer!

Snart var dock bloggen så stor att den inte gick att avfärda. Varför skulle unga kvinnor inte kunna? frågar hon. Ja, varför inte? 

Våren 2012, Hong Kong. Kling ska träffa investerare. En av dem berättade om sin sons läs- och skrivsvårigheter. Hon inser plötsligt varför hon trots hårt pluggande hade sådana problem i skolan.

Men det gick ju bra ändå, dyslexin till trots.

Inte sällan hör jag folk gnälla över att typ läkare utan gränser gör ett viktigare jobb än modebloggarna.

Det gnällspikarna inte tycks ha förstått är att en människa gör både sig själv och resten av världen en tjänst genom att ägna sig åt det hen är bra på.

Det har Elin Kling, numera en av världens mest inflytelserika modeskribenter, begripit.

FAKTA

Namn: Elin Kling

Ålder: 30

Yrke: modebloggare

Tidigare medverkan i sommar: Debutant

Snabbguide

Skrytkvot 4/5

Skvallervärde 4/5

Känslostyrka 2/5

Humornivå 2/5

Åh Fan-faktor 3/5

Första meningen: She's here!

Sista meningen: Kör bara!

3 typiska låtval:

Sweet Dreams (are made of this) - The Eurythmics

Blank generation - Richard Hell

Get lucky - Daft Punk