Det här blir en riktigt trisst sommar

Så här blir vädret på midsommarafton: ”Gäller att ha tur”

1 av 2
NYHETER

Fira midsommar i Norrbotten om du vill ha någon chans till värme och sol.

I resten av Sverige tycks midsommarafton bli både regnig och kall.

– De flesta kommer nog att uppleva att det blir ganska dåligt väder, säger meteorolog Eva Strandberg.

– Ett lågtryck kommer in över landet redan i dag och ser ut att ligga kvar över midsommarhelgen. På flera håll kanske det bara kommer att röra sig om någon enstaka skur men eftersom det blir svalt och molnigt på de flesta håll kommer nog de flesta uppleva att det är ganska dåligt midsommarväder, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Lägst i Svealand

Störst risk för regn är det i Götaland. Temperaturen ligger generellt mellan 10 och 15 grader. I de nordvästra delarna kan dock temperaturen sträcka sig till strax under 20 grader.

Lägst temperaturer ser det ut att bli i Svealand där den inte ens ser ut att nå upp till 15-gradersstrecket. Överlag molnigt med risk för regnskurar.

De högsta temperaturerna kan uppnås i Norrbotten även om de inte är något att skryta med. Strax under 20 grader. Här finns också störst chans till sol.

”Gäller att ha tur”

I södra delarna av Norrland blir det betydligt kyligare. Runt 10 grader med risk för skurar.

Öland och Gotland ser ut att få dryga 15 grader med moln och skurar.

Det är midsommarafton i övermorgon. Hur pålitlig är den här prognosen?

– Eftersom det har varit samma tendenser i flera dagar är prognosen ganska pålitlig. Men eftersom vädret ser ut att kunna skifta mellan sol, skurar och moln kan det lokalt upplevas att det inte är så dåligt väder. Det gäller att ha tur, säger Eva Strandberg.

ARTIKELN HANDLAR OM