SMHI varnar för ”mycket höga temperaturer”

1 av 5
NYHETER

Efter en kall och blöt junimånad väntar nu ett antal heta julidagar.

Så pass heta att SMHI varnar för ”mycket höga temperaturer”.

– Det har visat sig att långvarigt höga temperaturer kan leda till försämrat hälsotillstånd hos vissa grupper av människor, säger meteorolog Marcus Sjöstedt.

På vissa håll kan natten bli så varm att den för första gången i år räknas som tropisk.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i sydöstra Sverige de närmaste dagarna.

Enligt väderinstitutets prognos kan dagstemperaturerna nå upp till 30 grader mellan torsdag och söndag.

Klass 1-varningen, som är den lägre på SMHI:s tregradiga skala, gäller för Stockholms län utom Roslagskusten, Södermanlands län, Östergötlands län och Kalmar län utom Öland.

– Vi har varm luft som strömmar in söderifrån. Under de närmaste dagarna dagarna pekar prognosen på att vi kan nå maximala dygnstemperaturer på upp till 30 grader, alltså minst i tre dagar i sträck, och det är kriteriet för att vi ska gå ut med en klass 1-varning, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Risk för äldre och barn

Han säger att höga temperaturer flera dagar i rad kan leda till försämrat hälsotillstånd hos vissa grupper av människor.

– Framför allt rör det sig om äldre men även små barn eller personer som lider av någon sjukdom som gör dem känsliga för värme, säger Marcus Sjöstedt.

Vad ska man tänka på i värmen?

– Det viktiga är att få i sig mycket vätska, att dricka mycket vatten, även när man inte är törstig. Dessutom är det bra om man kan undvika att tillbringa alltför lång tid i solen.

SMHI införde varningar för höga temperaturer för två år sedan.

Sjunker nästa vecka

Även i stora delar av övriga landet ska det bli varmt de kommande dagarna, även om kvicksilvret inte väntas nå upp till 30-strecket.

Under torsdagen inleds en period med högsommarvärme över Götaland, Svealand och södra Norrland där maxtemperaturen på många håll väntas överstiga 26 grader.

Och torsdagsnatten väntas bli årets första tropiska natt på flera håll i landet, enligt SMHI.

I södra Norrland är det varmt till och med fredag, men i söder blir det värmebölja hela helgen.

Nästa vecka väntas temperaturerna dock sjunka till mer normala nivåer.

– Högtrycket kommer att förskjutas åt sydost, efterhand har vi även ett lågtryck västerifrån som trycker bort den allra varmaste luften och då dämpas temperaturerna till mer normala nivåer för den här tiden på året, säger Marcus Sjöstedt.

ARTIKELN HANDLAR OM