Tappa inte hoppet i helgen blir det sol

Foto: andreas hillergren
njut av värmen Det fina sommarvädret kom samtidigt som flera svenskar fick pallra sig tillbaka till jobbet. Om du är en av dem – håll ut. Än återstår mycket av sommaren. Ta en weekend på hemmaplan i stället. SMHI flaggar för fint väder redan till helgen.
NYHETER

Tog semestern slut när solen äntligen gjorde entré?

Deppa inte. Ta en tröstsemester i helgen medan värmen fortfarande är kvar.

Marcus Sjöstedt.

Plötsligt skiner solen från en klarblå himmel. Samtidigt har tusentals svenskar snällt fått pallra sig till jobbet efter en semesterperiod präglad av fleecetröjor, regnvåt grillkol och inställda utflykter. Men om du är en av dem som gnisslar tänder över lediga vänners Insta-gramkonton medan du svettas i kontorsstolen: Håll ut och kom ihåg att mycket av sommaren återstår.

”Ett högtryck växer in”

Redan till helgen finns chans till revansch, enligt meteorologen Marcus Sjöstedt vid SMHI.

– Ett högtryck växer in och på torsdag och fredag är det goda chanser till sol och mestadels uppehåll i stora delar av landet, med temperaturer på mellan 20 och 25 grader. Under lördagen kommer högtrycket att förskjutas österut och det blir ostadigt väder väster ifrån.

På söndag ser det ostadigt ut i stora delar av landet, men på Öland, Gotland och i norra Norrlands kustland ser man ut att slippa regn.

– Men det är lite klurigt att se exakt när det ostadiga vädret rör sig in, säger han.

Landets nordliga delar berörs inte riktigt av frontsystemet. Riktigt bra solchanser finns alltså i norra och östra Sverige.

Campingägaren Sonja Sturesson på norra Öland hoppas på besök av många badsugna helgfirare. Sommaren har bitvis varit dyster.

– Tidigare i sommar var det mycket avbokningar, folk har skyllt på allt mellan himmel och jord, bilen har gått sönder, någon som ligger sjuk ... Men nu är det

lite mer tryck på stugorna, nu hoppas vi bara att vädret är med oss framöver, säger hon.

Boka stuga i september

Stugor går fortfarande att få tag i med kort varsel på många campingar och platser för tält, husvagn eller husbil finns i stort sätt alltid.

I Stockholms skärgård är många stugor och vandrarhem uppbokade, men Michael Vinell, som driver vandrarhem och stuguthyrning på Finnhamn, tipsar om att kolla dagarna innan, eftersom det då och då blir avbokningar.

– Jag tycker också att man ska tänka på att september går lika bra som augusti. Vattentemperaturen håller i sig och hösten brukar komma flera veckor senare i skärgården än på fastlandet, säger han.

Snorkla med sälar

Vill du helt glömma jobbet för en stund? Ge dig ut på ett riktigt äventyr. I Renöhamn i Bottenvikens skärgård utanför Piteå arrangerar naturguiden Hansi Gelter spännande kajakturer och sälsafari.

– Vi har ett fint sälläge här utanför där man till och med kan snorkla med sälarna, en unik upplevelse. De kommer fram och tittar efter vad man är för en.

FAKTA

Så maxar du resten av sommaren! Här är våra 10 bästa tips:

  Om du har möjlighet, ta en dag i veckan ledigt augusti ut. Tre dagars helg gör det lättare att koppla bort jobbet.

  Njut av kvällarna. Stäng inte in dig bara för att semestern är slut. Grilla, ta en cykeltur eller gå på bio.

  I år är ett lysande svampår på många håll. Vandra i närmaste skog och fyll korgarna. Åk hem och lyssna på P1 Sommar på SR Play medan du rensar.

  Ta vara på nuet. Det engelska ordet mindfulness kan översättas med "medveten närvaro". Forskning visar att man kan minska stress och oro för framtiden genom att träna mindfulness. Testa lätt övning i mindfulness: Stanna upp någon gång under dagen. Det kan vara medan du väntar på bussen eller på att mikron ska pipa. Andas. Hitta något i din närhet att bli nyfiken på - en sten, flugan som landar på din arm eller en grå vägg. De är inte intressanta förrän du börjar titta närmare på dem. 

  Mjukstarta om möjligt på jobbet. Ett tips är att komma tillbaka mitt i veckan i stället för på en måndag. Passa också på att fundera över om det är dags att bryta några gamla mönster och testa nya rutiner.

Gå ut på lunchen och ta gärna en promenad på maten. Kanske kan du få med kollegorna till en närliggande sjö och ta ett lunchdopp.

  Turista hemma. Besök runstenarna eller borgen som du senast såg på skolutflykten i trean.

  Lägg undan mobilen. Ständig tillgänglighet kan skapa stress, särskilt om du känner dig tvungen att plocka upp mobilen titt som tätt för att kolla Facebook. Bestäm dig för att bara kolla mobilen en gång om dagen under helgen.

  Ät sommarmat. Duka upp färskpotatis, sill, färska grönsaker och avsluta med blåbär och mjölk.

  Semestra framför datorn. Utse ett resmål och res sedan dit i tanken: surfa fram drömboendet, leta bilder på god lokal mat och sevärdheter. Det bästa av allt är att det inte finns någon övre prisgräns.

ARTIKELN HANDLAR OM