Än finns det hopp om en solig sommar

Experterna: Solchans i hela landet

NYHETER

Vädermisären fortsätter.

Men för den optimistiske står en gnutta hopp att ­finna i prognosen för nästa vecka.

– Det ser definitivt ut som en förbättring, säger ­meteorologen Michael de Villiers.

I går vräkte regnet ner på flera håll i landet – och den som har gett upp hoppet om en anständig sommar är nog inte ensam.

För optimisten finns däremot ingen orsak att hänga läpp.

Nästa vecka bjuder näm­ligen på goda chanser till högre temperaturer och sol runt om i landet, enligt flera prognosföretag.

– Det finns en chans till högtryck söderifrån, som tar med sig lite varmare temperaturer. I hela Skandinavien och framför allt i Sverige kommer det att bli torrare, säger meteorologen Michael de Villiers på WSI i London.

Spår en ljus vecka

Även Lisa Frost på SMHI spår en ljusning nästa vecka, även om hon poängterar att det inte är någon högsommar på gång.

– Det kan nog bli dryga 20 grader när solen tittar fram, det ska inte vara helt igen­mulet. Kanske finns det ett litet hopp om riktig sommar mot slutet av den här ­tiodygnsprognosen, men man ska komma ihåg att det är stor osäkerhet så långt fram i tiden, säger hon.

Meteorologisk institutt i Norge tror att det kan bli tal om trivsammare väderlek ­redan till helgen.

– På söndag ser det bra ut. Det finns en liten risk för nederbörd över Östergötland, men på det stora hela ser söndag ut att bli en fin dag. I mitten av nästa vecka blir det fint väder och mycket sol, speciellt i Stockholm, säger meteorologen Bjørn Røsting.

”Blir regn och åska”

Under resten av den här veckan får vi dock räkna med fortsatt ostadigt väder – och hålla tummarna att prognosen för nästa vecka slår in.

– Det blir regn, skurar och stor risk för åska, framför allt i de södra delarna av landet. Temperaturerna kommer att ligga på mellan 15 och 20 grader, ­säger Lisa Frost på SMHI.

– De närmaste dagarna är det ­inte så väldigt ljust. På torsdag till exempel blir det mer regn på flera håll i Sverige, säger Bjørn ­Røsting.

Så här blir vädret de kommande dagarna – enligt SMHI

I dag 19 juli

Lågtrycksfront med regn över södra Götaland. Kallare luft med regnskurar över norra Sverige. Temperaturer mellan 14 och 19 grader i söder, mellan 11 och 15 grader i norr.

Fredag 20 juli–söndag 22 juli

Ostadigt väder med regnskurar här och var. Temperaturer upp emot 20 grader i Götaland, mellan 15 och 18 grader i Svealand och Norrland, mellan 2 och 10 grader i fjällen.

Måndag 23 juli

Ett omfattande regnområde ­passerar landet med friska syd­västvindar. Därefter stabilare och något varmare väder i söder.