Kalvschnitzel med salvia och skinka

Saltinbocca alla romana

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
enkelt är bäst Hoppar självmant in i munnen tack vare de tunna schnitzlarna, de spröda potatisskivorna, parmaskinkan, tomaterna och salvian.
NYHETER

Ingredienser till fyra personer:

800 gram potatis, skalad och skuren i tunna, ­tunna skivor

2 matskedar olivolja

1 teskedar rosmarin

salt och svartpeppar

250 gram körsbärstomater, med skaftet kvar

4 kalvschnitzlar

4 skivor parmaskinka

4 salviablad, strimlade

75 gram smör

1 deciliter torrt vitt vin

salt och svartpeppar

salviablad till garnering

Saltin bocca betyder att något är så gott att det hoppar in i munnen av sig självt.

Och det är just vad den här rätten gör.

– Den är så enkel och så god att den med lätthet skuttar in i munnen, säger Paolo.

Gör så här:

1. Värm upp olivolja (2 msk) i en stor stekpanna. Lägg ner potatisskivorna, strö över rosmarin, salt och peppar och stek tills klyftorna är lite brynta och har mjuknat.

2. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Lägg i tomaterna (med skaftet kvar) och låt dem koka i en ­minut. Ta upp ­tomaterna och häll av vattnet.

3. Banka ut kalvschnitzlarna till en tunn köttskiva. Salta och peppra. Strö strimlad salvia på köttets ovansida och platta in ­salvian med handflatan. Lägg sedan på en skiva ­parmaskinka på varje ­skiva. Stick in en tandpetare för att hålla skinkan på plats.

4. Värm upp 50 gram av smöret ­ i en stor stekpanna och lägg i schnitzlarna. Bryn dem hastigt på båda sidor tills de är gyllenbruna. Ta upp dem och håll dem varma.

5. Tillsätt vinet och blanda med skyn­ i stekpannan och låt skyn få ett ­uppkok. Rör ner resten av smöret och skeda upp såsen över kalvschnitzlarna. Garnera med salviablad.

6. Servera med potatisskivor ­ och ­tomater.

Människans framtid räddad

Kan en buske rädda mänskligheten?

Maniok är växten som ska rädda mänskligheten. Åtminstone enligt en forskargrupp som studerat hur mattillgången kommer att påverkas i ett allt varmare klimat. De näringsrika rötterna från maniokbusken är redan stapel­vara i många tropiska länder, som gryn eller mjöl. Och ­ i ett allt varmare klimat är det en av de få matväxter som gynnas, enligt FN:s nyhetsbyrå IRIN. Forskarna räknar med en kraftigt ökad produktion i framtiden.

(Aftonbladet)

Transfett begränsas

Farliga kakor.

Nya hårdare regler ska begränsa de skadliga transfetterna ­i maten. Livsmedelsverket föreslår att mat som säljs i Sverige inte får innehålla mer än två procent. Industriellt transfett finns bland annat i kakor och misstänks kunna orsaka prostatacancer och olika hjärt- och kärlsjukdomar. Den föreslagna begränsningen ligger helt i linje med nivån i andra länder.

(Aftonbladet)