Kärlek, frihet – och superstjärnor

Borlängefestival lockar tusentals besökare och några av världens största musikstjärnor

1 av 2 | Foto: Nathan Strange / AP
Popstjärnan Lilly Allen gör sin enda spelning i Skandinavien på Peance & Love i Borlänge.
NYHETER

Den 29 juni invaderas lilla Borlänge av tiotusentals musikintresserade besökare – och några av världens största musikstjärnor.

Superstjärnan Lilly Allen gör sin enda sommarspelning i Skandinavien på festivalen Peace & Love.

– Det är fantastiskt, säger festivalens pressansvariga Ronny Mattsson.

Musikfestivalen Peace and Love i Borlänge har blivit en av Sveriges största festivaler. Sedan starten 1999 har festivalen växt från att vara en liten manifestation mot våld, rasism och främlingsfientlighet i Borlänge och Dalarna till att var en av Sveriges mest stjärnspäckade musikhändelser. Förra året sålde man drygt 40 000 biljetter och hade i snitt 37 000 besökare per festivaldag.

– De senaste åren har vi växt till det dubbla. Nu fokuserar vi inte på att bli större utan på att ta hand om besökarna på ett bra sätt. Bland annat har vi gjort fler campingar, så man kan välja om man vill sova eller parta på natten, säger Ronny Mattsson.

Politik och musik

Idag verkar Peace & Love för positiva värden som mångfald, gemenskap och förståelse. Bland annat genom forum, seminarium och workshops under festivaldagarna. Varje år har ett eget tema och i år är det ”frihet” som är ledordet. Gästar gör bland andra tidigare utrikesministern och ordföranden i FN:s generalförsamling Jan Eliasson.

Vi är något mer än andra rockfestivaler, och står för något mer än bara musiken. Vi har ett eget koncept och halva festivalen handlar ju faktiskt om annat än musik, säger Ronny Mattsson.

”Fetaste artisterna vi haft”

Trots att arrangörerna är noga med att festivalen inte ska ”bara vara en rockfestival”, så är det ändå för musiken de allra flesta besökarna kommer.

– Den artistuppställning vi har så här långt är utan tvivel den fetaste vi någonsin haft, säger Ronny Mattsson.

Största dragplåstret i år är den brittiska superstjärnan Lilly Allen. Sedan hennes genombrott 2006 har hon tagit världen med storm och etablerats i den absoluta artisteliten. I sommar gör hon bara en spelning i Skandinavien – på Peace & Love i Borlänge.

– Det är fantastiskt, säger Ronny Mattsson.

Här är sommarens stora mnusikfestivaler.

ARTIKELN HANDLAR OM