Därför campar allt fler

Campingen har ökat med 6,2 procent

NYHETER

2009 var ett rekordår för svensk camping.

Många förklarade ökningen med lågkonjunkturen – men på Sveriges Camping– och Stugföretagares Riksorganisation har man en annan förklaring.

– Sverige har blivit roligare och mer tillgängligt, säger Martin Juhos på SCR.

Foto: sxc.hu

Förra året var ett rekordår för svensk camping. Campingbranschen växte med över sex komma två procent, jämfört med andra branscher där tillväxten låg på endast två procent i genomsnitt.

– Det största antalet gästnätter hade vi för några år sedan, men sådan här stor tillväxt har det aldrig varit förut, säger Martin Juhos.

Förra året trodde många att det ökade intresset för camping i Sverige berodde på lågkonjunkturen – svenskarna hade helt enkelt inte råd att åka utomlands. Men på SCR tror man inte att det är hela förklaringen.

– Branschen har ökat stadigt i flera år och jag tror inte att det är så ekonomiskt beroende. Det finns ingen som vet hur mycket som egentligen påverkades av lågkonjunkturen. Dels är det ju en del att ha en husvagn också och sedan finns det andra anledningar än ekonomi att semestra i Sverige, säger Martin Juhos.

Sverige är roligare

Han menar att den största anledningen till att allt fler väljer att semestra här hemma i Sverige, är att Sverige helt enkelt har blivit roligare och mer tillgängligt. Nöjes– och djurparker, stränder och andra turistattraktioner har blivit bättre på att marknadsföra sig och det har blivit lättare att hitta guldkornen i sommar–Sverige.

– Nuförtiden är det vanligt att man har möjlighet att både semestra utomlands och hemma i Sverige. Många av de som campar på sommaren är charterturister på vintern. Det finns ett större intresse bland svenskarna att stanna i Sverige, säger Martin Juhos.

2009 var ett rekordår för campingen och nu laddar Sveriges campingplatser för ännu en sommar med glada semesterfirare.

– Det är redan mer bokat på campingarna än det var förra året vid den här tiden, men för att få till ett rekordår i år är förstås det allra viktigaste att det blir en riktigt lång och bra sommar med mycket sol.

ARTIKELN HANDLAR OM