Då är det störst chans att få en solig semester

" Det är solsäkrast längs vattnet"

NYHETER

Vintern 2010 var rekordkall med mycket snö och nu längtar många efter en riktigt varm och skön sommar.

Men när man ska ta ut sin semester för att ha störst solchanser och var kommer solen lysa som starkast?

SMHI:s meteorolog Sten Laurin svarar på alla frågorna om sommarvärmen.

Foto: Agneta Elmegård

Att förutspå exakt hur vädret kommer bli i sommar är i just nu en omöjlighet men det finns naturligtvis några indikationer på var solen kommer att lysa som mest och när det är risk för regnskurar, berättar Sten Laurin som är meteorolog på SMHI.

Solsäkrast längs kusterna

Om man vill vara säker på att få mest solchanser är det enligt Laurin till kusterna man ska åka.

– Det brukar vara som soligast längs kusterna och på Öland och Gotland. Så är man ute efter störst solchanser är det hit man ska åka, säger han.

Om man vill lägga semestern när det är som varmast är det generellt i månadskiftet juli/augusti.

– Medeltemperaturen brukar stiga efter sommarsolståndet vid midsommar och fortsätter upp. I månadskftet juli/ augusti brukar det vara som varmast och vattnet brukar ha stigit till en bra badtemperatur, säger Laurin.

Finns en risk för riktiga skurar

Men även om det brukar vara varmast i juli/augusti så är det också den tiden som det är som störst risk för skurar.

– Det kan bli riktigt kraftiga skurar. Ett stilla höstregn ger ungefär en nederbörd med 5-8 ml per dygn men en sommarskur kan ge 20-30 ml nederbörd på bara en halvtimme, säger Laurin.

Men även om högsommaren bjuder på skurar behöver inte det betyda att semestern blir förstörd om man lyckas pricka in just de veckorna.

– Det kan vara så att solen lyser starkt både före och efter skuren, säger Laurin.

En kall vinter ger en ...

Den rekordkalla vintern som precis passerat gör att vi längtar lite extra efter sommaren men den kalla vintern gör inte automatiskt att vi kan vänta oss en extra varm sommar.

– Vintern 1987 som vi ofta har jämfört den här vintern med bjöd på en riktigt kall och ostadig sommar men det behöver absolut inte ha något samband. Vintern 1947 bjöd nämligen på många köldrekord och följdes sedan av en varm sommar så vi får helt enkelt vänta och se, säger Laurin.