Så räddar du semestern

Bästa tipsen – så lär du dig att stressa ner innan du går på semestern

NYHETER

Många personer har svårt att koppla av på semestern. Inkorgen kontrolleras och jobbtelefonen fortsätter att ringa.

Stressnivån ligger kvar på max, men det finns hjälp att få.

– Många har problem med stress och måste lära sig att koppla av mer. Redan en vecka innan semestern är det bra om man försöker varva ner, säger Helene Stolt som är psykoterapeut.

Foto: sxc.hu

Stress är ett stort problem för många personer i samhället. De som är stressade på jobbet brukar också ha det tufft när de ska gå på semester. Ofta fortsätter jobbtelefonen att ringa och mailen kollas hela tiden. En del personer mår till och med dåligt över att de inte har full kontroll när de tar semester.

– Jag har en del patienter som mår extremt dåligt den första semesterveckan både psykiskt och fysiskt, säger Helene Stolt.

Måste varva ner

För att inte hela semestern ska bli fördärvad är det enligt Stolt viktigt att man redan innan ledigheten planerar och försöker varva ner.

– Försök att inte boka in möten precis innan semestern och lägg gärna lite tid på att planera in hur du ska hinna med allt innan din semester börjar, säger Stolt.

Olika behov

Hur mycket semester var och en behöver för att hinna varva ner och koppla av är enligt Helene Stolt omöjligt att säga.

– Många vill ha ett facit på exakt hur man ska göra men det är väldigt individuellt. Man måste känna efter vad som är rimligt, säger hon.

Koppla ner

De senaste åren har det blivit allt svårare för oss att koppla ner. Med mobiltelefoner och mail i mobilen har det blivit allt svårare att verkligen vara ledig på semestern.

– Man måste fråga sig om det verkligen är värt att kunna bli nådd överallt eller om man faktiskt kan unna sig att koppla bort helt, säger Stolt.

FAKTA

Så lär du dig att koppla bort jobbet inför semestern

Planera – Börja planera inför din semester i god tid. Gärna minst en månad innan du går på ledighet. Planera in luckor den sista veckan så att du har beredskap om det dyker upp oväntade saker.

Varva ner – Trappa ned jobbet de sista dagarna innan du går på semester.

Avsluta – Avsluta så mycket av jobbet som du hinner. Prioritera bort sådant som du kan göra efter din ledighet.

Städa – Städa skrivbordet och släng onödiga papper som sparats på hög.

Informera – Informera dina arbetskollegor hur de kan nå dig om det uppstår ett akut läge.

Delegera – Delegera uppgifter som går att delegera till kollegor.

Laptop – Om du tar med dig din bärbara dator på semestern är det viktigt att inte låta den stå framme. Använd den enbart i undantagsfall!

E-post – Se över dina e-postinställningar. Fundera igenom om du ska vidarebefordra din e-post eller använda automatiskt ”borta-meddelande” som lämnar information vem de kan kontakta om ärendet inte kan vänta tills du är tillbaka i tjänst. Om du tvunget vill kolla e-post under semestern så bestäm en tid varje dag som är ok att kolla – fastna inte i e-posten.

Telefon – Meddela växeln hur länge du ska vara ledig och vem som kan kontaktas istället. Meddela också hur de kan nå dig om det uppstår något akut och till vilka som de kan lämna ut dessa kontaktuppgifter till.

Var ledig – Om det går är det bästa att vara helt ledig från arbete under semestern. Det tjänar du på i längden. Om du inte kan vara helt ledig, strukturera upp vissa timmar som du kan ägna dig åt jobbet.

Källa: Helene Stolt, Psykoterapeut

ARTIKELN HANDLAR OM