Värmebölja – då kommer algerna

”Det är nästan lika stor risk längst hela svenska kusten”

NYHETER

Här är hotet som kan förstöra sommarens badvatten – om värmeböljan fortsätter.

– Blir det en fin sommar med svaga vindar och sjöbris ökar risken kraftigt , säger Gunnar Aneer, marinekolog på länsstyrelsen i Stockholms län.

Foto: KURT ROBERT linkvist
Algblomning i Havslätt, Oskarshamn.

De kan orsaka klåda, mag och leverproblem, feber och kräkningar. Algblomningen kan förstöra badsommaren för tusentals semesterfirare. Förra året kom svenskarna undan lindrigt, men 2008 förstördes flera badvattnet i såväl, Stockholm Gotland och Öland.

Stockholms skärgård löper minst risk

I år kan de farliga algerna invadera Sverige igen – om högtrycket håller i sig.

– De mindre delarna i Stockholms skärgård löper minst risk. Men i princip är det nästan lika stor risk längst hela svenska kusten i Östersjön, säger Gunnar Aneer, marinekolog på länsstryelsen i Stockholms län och fortsätter:

– Det är väder och vind som avgör hur det hela kommer att utveckla sig. Blir det en fin sommar med svaga vindar och sjöbris ökar risken kraftigt för att det blir stor blomning längst hela kusten.

Följ rapporterna

I dagsläget går det inte att säga exakt hur algblommningen kommer att se i sommar. Men Aneer uppmanar svenskarna att följa utvecklingen på nätet.

– Dels kan man gå in på SMHI:s hemsida och titta på deras rapporter och se vilka områden som är drabbade. Sedan kan man också välja läsidan, där det inte blåser, när man stannar med båten och ska bada, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM