Så ser svenskarnas drömfritidshus ut

Bekvämligheten viktig när svenskarna får välja fritt

Foto: sxc.hu
NYHETER

Bekvämt, nära hemmet och gärna vid vatten – de är kriterierna för ett drömfritidshus när svenskarna själv får välja.

Huset får gärna vara rött med vita knutar men inte vara för stort eller ligga för långt hemifrån.

Svensk Fastighetsförmedling har frågat 3084 om deras drömfritidshus och svenskarna är eniga. Vattentoalett, dusch och tv är de sakerna vi inte vill vara utan. Att ha en bastu i fritidshuset hamnar däremot längst ner på önskelistan.

Vill ha nära till vatten

De allra flesta drömmer om ett hus i närheten av vatten, sex av tio svarar att huset ska ligga nära sjö eller hav. Det minst populära alternativet är hus i stugby det är det bara två procent som är intresserade av. Att ha ett fritidshus som ligger ensligt i en skog är inte heller det ett populärt alternativ, enligt undersökningen.

Får inte vara långt hem

Huset ska också gärna ligga på lagom avstånd från hemmet. Fyra av tio – 41 procent kan bara tänka sig ett avstånd om 1-10 mil från hemmet. 35 procent tycker att 10-20 mil är en lagom distans.

Ett allt för stort hus är de flesta inte intresserade av, de flesta tycker att ett hus på mellan 50-100 kvadratmeter är lagom stort.

Extra för att slippa släkten

Tre procent av skåningarna är villiga att betala lite extra för att komma långt från släktingarna medan norrlänningarna gör tvärtom och betalar extra för att komma nära släkten. Annat man är villig att betala extra för var bland annat närhet till vatten, närhet till hemmet, solläge och trädgård.

– Fritidshuset kan vara ett sätt att förverkliga de bostadsdrömmar man har, men samtidigt vill man inte göra avkall på stadens bekvämligheter eller kontakten med omvärlden. På landet vill vi kunna ta en varm dusch och krypa upp framför en bra film på TV, inte springa ut i det blöta gräset för att gå på torrdasset, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

FAKTA

från undersökningen:

Källa: Bobarometern, Svensk Fastighetsförmedling.

Bobarometern är en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling som regelbundet mäter svenskarnas attityder i olika boendefrågor. I den senaste undersökningen medverkade 3 084 respondenter från hela Sverige. Fältperioden var den 10 mars till 23 mars.