Så mycket sex krävs för att förbränna din drink

Svenskarna får i sig lika mycket kalorier av sprit som av 26 miljarder köttbullar

NYHETER

Sommaren är festernas högtid, och det blir lätt några extra glas vin eller öl på semestern. Men för dig som vill hålla dig i trim finns det anledning att se upp, alkohol innehåller nämligen många kalorier.

Nu lanserar IQ Kalorieprofilen på Facebook, ett verktyg där du lätt kan se hur många kalorier du satt i dig och hur lång tid det tar att förbränna dem.

På sommaren blir det lätt några öl extra eller varför inte en härlig sommardrink i solen men för dig som vill hålla dig i trim finns det all anledning att se upp.

Varje år får svenskarna i sig 461 miljarder kalorier från alkoholhaltiga drycker det motsvarar kalorieintaget från 26 miljarder köttbullar. Något som skulle kräva 160 timmars intensiv dans för att förbränna, det skriver IQ i ett pressmeddelande.

Kaloriprofilen

I IQ:s Kaloriprofil räknas kaloriinnehållet i alkohol om till andra livsmedel - som exempelvis köttbullar, grädde eller smör. Då får man på ett tydligt sätt veta hur många kalorier man fick i sig på senaste festen. Men även hur många timmars motion – exempelvis löpning, intensivdansande eller sex – som krävs för att förbränna kalorierna.

– Med Kaloriprofilen vill vi på ett humoristiskt och lättillgängligt sätt visa på sambandet mellan alkohol, kalorier och hur lång tid det tar att förbränna kalorierna, säger Ann-Therése Enarsson, vd på IQ i ett pressmeddelande.

Sex i 14 timmar

Enligt Kalorieprofilen En person som väger 70 kilo och dricker fyra starköl, två glas vin och två drinkar har fått i sig ungefär 1500 kalorier vilket motsvarar 83 köttbullar. För att förbränna kalorierna behöver personen ha sex i cirka 14 timmar eller intensivdansa i 4 timmar.

- Kaloriprofilen kommer nog att ge många en tankeställare. Sex i all ära – men 14 timmar? Det kanske är en bättre idé att dricka ett par glas mindre i stället, säger Ann-Therése Enarsson.

ARTIKELN HANDLAR OM