Titta in hos urtidsdjuren

Besök världens enda myskoxhägn

1 av 3 | Foto: Mats Ricklund
NYHETER

Myskoxen är ett av de få urtidsdjur som finns kvar i världen. Sedan några år finns de ett par stycken som lever i Härjedalen och nu har alla chansen att besöka världens enda myskoxhägn.

Nu har världens första myskoxhägn slagit upp portarna. I sommar har du möjlighet att gå en guidad tur bland det nästan helt utrotade urtidsdjuret.

Hägnet som ligger i Härjedalen har just nu fem myskoxar som kommer från Ryøya i Norge. Fyra av oxarna är unga vuxna och en är en alldeles nyfödd liten kalv.

Får döpa

I början av juni föddes den nya lilla kalven i hägnet men vad den ska heta är än så länge ett mysterium. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fick nämligen förmånen att döpa kalven och bli kalvens fadder som en bröllopspresent, berättar Mats Ricklund som är ordförande i föreningen myskoxcentrum.

Sex dagar i veckan

För den som är intresserad av att se det ståtliga urtidsdjuret finns det möjlighet att få en guidad tur sex dagar i veckan under sommaren.

En 2,5 meter hög ramp in över hängnet gör att man förhoppningsvis har möjlighet att se djuren bra.

– Det har kommit ganska mycket besökare redan till våra guidade turer trots att det bara varit öppet i lite drygt en vecka, säger Mats Ricklund.

Turen börjar i en utställning om djuret och sedan åker man upp till rampen, berättar han.

Kom sommaren 1971

I Härjedalen finns även en del vilda myskoxar. De är alla avkommor till de norska myskoxar som vandrade in i Sverige sommaren 1971. Under slutet av 1970-talet och början av 80-talet växte sig stammen stark och bestod som mest av 34 djur men de senaste åren har stammen blivit svagare. Vilket är en av anledningarna till att hägnet nu slagit upp. Här vill man kombinera möjligheten till avel och forskningsändamål och samtidigt fungera som en turistattraktion.

ARTIKELN HANDLAR OM