Mobilen viktig livlina i sommar

Många larmar sos alarm med mobilen

NYHETER

Mobiltelefonen har blivit vår viktigaste livlina och nästan 7 av 10 nödsamtal kommer från en mobil.

I juli och augusti väntas över en halv miljon samtal komma in till SOS alarm – problemet är att många inte vet var de är när de ringer.

Foto: sxc.hu

Sju av tio nödsamtal kommer från en mobiltelefon, att kunna ringa in snabbt har gjort att hjälp snabbare kan komma på plats men samtidigt har många dålig koll på var de egentligen befinner sig.

– Det är väldigt viktigt att snabbt försöka ta reda på var hjälpen behövs. Våra SOS-operatörer upplever att det blivit allt vanligare att den som ringer 112 inte vet var han eller hon är någonstans i en akut situation, när varje sekund är dyrbar, säger Anders Klarström på SOS Alarm.

Över en halv miljon samtal

I juli och augusti röknar SOS Alarm med att man får in ungefär 550 000 nödrop från svenskar. För att underlätta och se till att hjälpen snabbare ska komma fram finns det några enkla åtgärder som alla kan göra.

– Med några enkla åtgärder kan man öka tryggheten betydligt om olyckan skulle vara framme, och till exempel underlätta för oss att hitta dig i sommartorpet eller skärgården, säger Anders Klarström.

.

FAKTA

SOS Alarms checklista för en tryggare sommar:

Källa: SOS Alarm