Myterna: Så tar du bort fästingar

Använd inte smör

NYHETER

En av sommarens största plågor är fästingarna.

Men hur man ska plocka bort dem råder det delade meningar om.

– Att smörja in fästingen med smör eller nagellack kan öka smittorisken, säger Rolf Gustavsson infektionsläkare.

Foto: Ola Åkeborn

Varje år drabbas ett flertal svenskar av fästingburna sjukdomar som Borrelia och TBE. Även om det är långtifrån alla fästingar som bär på dessa sjukdomar är det viktigt att man snabbt plockar bort de små djuren.

– Borreliasmittan överförs inte förrän efter ett dygn eller två så kan man hitta fästingen innan dess är det en stor hjälp, säger Rolf Gustavsson infektionsläkare och fästingexpert.

Många myter

Att man ska ta bort en fästing när den satt sig på ens kropp är alla överens om men hur råder det fortfarande delade meningar om runt om i landet.

– Det bästa är att ta tag i fästingen så nära huden så möjligt och dra rakt upp antingen med pincett eller en fästingborttagare, säger Gustavsson.

Även om många av de gamla metoderna egentligen fungerar är det inga som han vill rekommendera.

– Att smörja in fästingen med smör eller nagellack kan öka smittorisken.

10 000 smittas

Borrelia som är den vanligaste sjukdomen att smittas av drabbar varje år runt 10 000 svenskar, berättar Gustavsson.

– De flesta får en rodnad och blir inte så allvarligt sjuka men ungefär 2000 personer får påverkan på nervsystemet eller lederna, säger han.

Det är ungefär 10-20 procent av fästingarna i Sverige som bär på smittan men om man plockar bort fästingen snabbt minskar risken att smittas. TBE som är den mest allvarliga fästingburnasjukdomen överförs däremot direkt när fästingen biter sig fast.

Tar ut sin hämnd

Om man plockat bort en fästing och några delar blir kvar behöver man däremot inte vara orolig, berättar Gustavsson.

– Det är ingen fara. Många trodde tidigare att det skulle växa fram en ny fästing eller att smittorisken var störrre men det stämmer inte. Därför tycker jag man ska låta bli att syssla med avancerad kirurgi på sig själv, säger han.

När fästingen väl är utplockad gäller det att göra sig av med det otäcka lilla djuret. Det vanligaste sättet är att elda upp fästingen det gör fyra av fem svenskar enligt Gustavsson. Resterande femtedel brukar spola ner den i toaletten.

– Många känner sig kränkta av fästingen och vill utkräva hämnd. Man bör däremot tänka på att de fästingar som innehåller blod ofta exploderar när de bränns och det finns risk att blodet skvätter ner dig, säger han.

FAKTA

Här är myterna och läkarens svar:

Metoden går ut på att fästingen ska få panik och fly när de inte kan få luft.

Rolf Gustavsson: Metoden fungerar i och med att fästingens andningsöppningar sitter där bak. Däremot är det ingen bra metod eftersom fästingen i panik ofta tömmer sitt mag-tarm innehåll innan den kryper ut och risken att bli smittad av en fästingburensjukdom.

Metoden går ut på att fästingen på grund av svavel ska få panik och fly.

Rolf Gustavsson: Även denna metod fungerar och används fortfarande flitigt runt om i landet. Tyvärr gäller samma sak som när man smörjer in fästingen, den kan innan flykten tömma mag-tarm inehåll och smittorisken ökar.

Metoden går ut på att avlägsna fästingen med en pincett genom att vrida motsols.

Rolf Gustavsson: Man trodde tidigare att fästingens hulingar var gängade och att det enda sättet var att vrida motsols, nu vet man att detta inte är fallet men många vrider fortfarande. Det är inget fel på metoden men risken att delar av fästingen blir kvar är större. Detta är inte farligt men kan orsaka en inflammation.

Metoden går ut på att man tar en pincett och drar fästingen rakt upp.

Rolf Gustavsson: Detta är den metod som är den bästa. Ta så långt in mot huden som möjligt och dra sedan upp fästingen.